Italiaanse fertiliteitsarts gearresteerd voor diefstal van eicellen

De Italiaanse fertiliteitsexpert Severino Antinori staat momenteel onder huisarrest.
EPA De Italiaanse fertiliteitsexpert Severino Antinori staat momenteel onder huisarrest.
Een controversiële Italiaanse gynaecoloog die ervoor gekend is dat hij zestigjarige vrouwen helpt om zwanger te geraken, is in Rome onder huisarrest geplaatst. Hij wordt ervan verdacht eicellen bij een vrouw te hebben weggenomen zonder haar toestemming.

De 70-jarige arts werd vrijdag gearresteerd na een klacht van een vrouw van 24 die in het hospitaal behandeld werd voor een cyste aan de eierstokken. Antinori's licentie werd voorlopig voor een jaar geschorst en hij moet verplicht in zijn woning in Rome blijven in afwachting van het onderzoek. Volgens de advocaten van Severino Antinori zijn de beschuldigingen absurd en is hun cliënt het slachtoffer van een poging tot afpersing.

Operatie zonder toestemming
Het slachtoffer was een Spaanse verpleegster die recent aan de slag ging in de privékliniek van Antinori. De aanklagers vermoeden dat de vrouw in werkelijkheid geen cyste op haar eierstokken had, maar enkel die diagnose kreeg zodat de arts zonder haar medeweten eicellen kon wegnemen.

De vrouw beweert dat haar telefoon op de dag van de operatie werd afgenomen en dat ze onder dwang werd vastgemaakt en verdoofd. Nadien werd ze zonder haar toestemming geopereerd. Volgens haar advocaat dacht ze enkel dat ze behandeld zou worden met een injectie voor de cyste. Toen ze bijkwam na de operatie, belde de vrouw de hulpdiensten met een betaaltelefoon.

De verdediging van Antinori houdt echter vol dat de vrouw ermee had ingestemd om eicellen af te staan en daarvoor een toestemmingsformulier had ondertekend.

"Handel in eicellen"
Volgens Italiaanse media onderzoekt het gerecht de hypothese dat het mogelijk niet om een alleenstaand geval gaat. "De arrestatie van Severino Antinori is bijzonder ernstig omdat het wijst op het bestaan van een handel in eicellen die met niets tegen te houden is," aldus het Italiaanse parlementslid Donata Lenzi.

Controverse
Antinori werd in 1994 wereldberoemd toen een 63-jarige patiënte dankzij een vruchtbaarheidsbehandeling kon bevallen van een zoon. Hij hielp ook een 62-jarige Britse vrouw zwanger te worden.

De controversiële arts is een voorstander van klonen, waarbij onvruchtbare koppels kinderen kunnen krijgen door genetisch materiaal van een vader te injecteren in een donoreicel. Het is onduidelijk of hij ooit een dergelijk embryo heeft gecreëerd, al heeft hij dat wel al gesuggereerd.