Italiaanse extremist krijgt levenslang voor bomaanslag in 1980

Enkele slachtoffers op het proces van Gilberto Cavallini.
Photo News Enkele slachtoffers op het proces van Gilberto Cavallini.
Een 67-jarige Italiaan heeft levenslang gekregen voor zijn aandeel in het opblazen van een treinstation veertig jaar geleden. Er kwamen toen 85 mensen om. De rechtbank bevond Gilberto Cavallini schuldig aan het verlenen van logistieke ondersteuning aan de mensen die de aanslag in Bologna uitvoerden.

Cavallini was in 1980 lid van de extreemrechtse organisatie Gewapende Revolutionaire Kernen (NAR). In de wachtruimte van het station ontplofte op 2 augustus 1980 een bom. Naast de doden raakten ook nog tweehonderd mensen gewond.

Cavallini, die onder meer een moord bekende, zit al 37 jaar in de gevangenis. Hij ontkent echter betrokken te zijn bij de aanslag op het treinstation. "Ik accepteer niet dat ik moet boeten voor iets dat ik niet gedaan heb", zei hij tegen de rechtbank.

Tussen 1960 en 1980 vonden in Italië meer dan 12.000 aanslagen plaats, daarbij vielen in totaal 362 doden. De aanslagen waren bedoeld om de regering in Rome te ontwrichten. Voor een groot deel waren extreemlinkse groeperingen verantwoordelijk. In andere gevallen, zoals de explosie in Bologna, wordt naar extreemrechts gekeken. Twee leden van de NAR zitten een levenslange gevangenisstraf uit voor de aanslag.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.