Italiaanse diplomaten gaan staken tegen besparingen

Italiaanse diplomaten verspreid over de hele wereld staken maandag om te protesteren tegen de besparingen van de regering Berlusconi die hun ministerie zwaar treffen. De besparingen werden als "absurd" bestempeld door het hoofd van de diplomatie, Franco Frattini.

In een gemeenschappelijke brief hebben de diplomaten hun vrees geuit voor een "progressieve functionele verlamming" van het ministerie en zijn meer dan "300 bureaus" over heel de wereld, die de "nationale belangen verdedigen".
 
Het besparingsplan van 24,9 miljard euro, dat nog door het parlement moet worden gestemd, voorziet in een bevriezing van de ambtenarenlonen en een daling van de budgetten van de ministeries met 10 procent.
 
De diplomaten zijn bezorgd over onder andere de budgetten voor de opleiding, de sluiting van de consulaten, de inkrimping van het personeelsbestand van de ambassades en de onkosten.
 
De staking wordt gehouden aan de vooravond van de conferentie van Italiaanse ambassadeurs die dinsdag en woensdag plaatsvindt in Rome. (belga/vsv)