Italiaanse Democratische Partij acht snelle vorming van regering mogelijk, maar stelt voorwaarden

Nicola Zingaretti, partijleider van de Italiaanse Democratische Partij (PD).
EPA Nicola Zingaretti, partijleider van de Italiaanse Democratische Partij (PD).
De centrumlinkse Democratische Partij (PD) in Italië blijft optimistisch gestemd over de mogelijkheid om snel een nieuwe regering op te starten. "We denken dat het belangrijk is om met al onze mensen aan een nieuwe politieke fase te beginnen", zo schrijft partijleider Nicola Zingaretti vandaag op Facebook. "We zijn tot elke vorm van discussie bereid.” Toch stelt de PD voorwaarden en is een nieuwe regering nog lang niet zeker.

"We zijn ervan overtuigd dat we erin kunnen slagen om het land een regering te geven - zonder ultimatum en zonder veto's", zo verklaarde ook Andrea Marcucci, de fractieleider van PD in de Senaat, aan het Italiaanse persbureau Ansa.

Het meest realistische alternatief voor vervroegde verkiezingen in Italië zou een coalitie tussen de sociaaldemocratische PD en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) zijn. Die twee partijen werden tot voor kort als rivalen gezien. Vervroegde verkiezingen zouden volgens de peilingen in het voordeel uitdraaien van de extreemrechtse partij Lega van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.

Volgens de Italiaanse media vond gisterenavond nog een ontmoeting plaats tussen Zingaretti en M5S-leider Luigi Di Maio. Er zou nog onenigheid zijn over de vraag wie er aan het hoofd van de nieuwe Italiaanse regering moet komen. De sociaaldemocraten willen dat er een "regering van de ommekeer" komt, waardoor het zo goed als uitgesloten lijkt dat uittredend premier Giuseppe Conte terugkeert als eerste minister. Conte zelf zei vanmiddag in Biarritz dat “vooral de programma's van tel zijn, niet de personen”. Maar een regering met Lega, “dat is voorbij”.

De Vijfsterrenbeweging eist dan weer dat de PD akkoord gaat met een vermindering van het aantal parlementsleden van 945 naar 600.

Nog volgens mediaberichten dreigt de sfeer ook vertroebeld te raken omdat de Vijfsterrenbeweging alle opties open lijkt te houden. De partij heeft tot nu toe niet geantwoord op de vraag of er parallel ook gesprekken worden gevoerd met de extreemrechtse Lega, zo zegt PD-vicevoorzitter Paola De Micheli aan de krant La Repubblica. Een eerste Lega-afgevaardigde stelde al dat het voor zijn partij geen bezwaar is dat Di Maio de nieuwe premier mag worden.

President Sergio Mattarella heeft M5S en PD maar enkele dagen de tijd te geven om de basis te leggen voor een akkoord. Dinsdag zal hij een nieuwe consultatieronde met de verschillende partijleiders starten.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • RENE LENAERTS

    Broeden ze daar misschien ook op een cordon sanitaire?

  • Karel Vanormelingen

    Dus weer kruipen ze bijeen