Italiaanse coalitiepartijen weigeren te bezuinigen

Giuseppe Conte (midden) samen met Matteo Salvini (rechts) et Luigi Di Maio (links).
ap Giuseppe Conte (midden) samen met Matteo Salvini (rechts) et Luigi Di Maio (links).
De coalitiepartijen in Italië zijn het erover eens dat strafmaatregelen uit Brussel vanwege het economisch beleid moeten worden voorkomen. Tegelijkertijd zijn zij echter niet van plan bezuinigingen door te voeren zoals de Europese Commissie wil.

Premier Giuseppe Conte heeft dat dinsdag verklaard na overleg met de leiders van de twee coalitiepartijen. Conte had eerder gedreigd af te treden als de partijen het niet snel eens zouden worden over een strategie om de strafmaatregelen te voorkomen.

De Europese Commissie stelde afgelopen woensdag formeel maatregelen voor tegen de regering van Italië die in de ogen van Brussel veel te veel geld leent en uitgeeft. Rome riskeert een boete van 3,5 miljard euro als het geen actie onderneemt. De Italiaanse staatsschuld heeft een omvang bereikt van 132 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terwijl die van de EU niet groter mag zijn dan 60 procent.

Wat de coalitiepartijen gaan doen, is niet duidelijk. “Er is volledige overeenstemming dat de disciplinaire procedure moet worden voorkomen”, zei Conte. Maar volgens hem is de regering absoluut niet zo ver dat het zijn ''filosofie'' overboord gooit. “Dus geen soberheid en bezuinigingen”.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Ze weten dat euro-politici geen ruggegraat hebben en niet de durf hebben Italië uit de Euro te kegelen. Nichthans zou dat voor iedereen de beste oplossing zijn.. iedereen behalve de postjespakkers.

 • Kris Van den Driessche

  Oh Michel, plaats de hoofdzetel van de EG in Italie en we hebben een omgekeerd scenario. Europa moet Europa worden en geen hebzuchtige aparte landen met verschillende intrestvoeten. Toch is het waar dat het Italiaans overheidsapparaat efficienter moet gemaakt worden. Maar de EG wil gewoon Italiaanse belastingen zien die nota bene reeds het hoogst zijn in Europa...

 • Laetitia David

  Italie is in nog ergere situatie dan Griekenland in de tijd, en die populistische nationalisten gaan italie nog iets verder in een put duwen. Te zot voor woorden, wacht maar dat ze hun leningen niet meer kunnen terugbetalen en geen nieuwe kunnen krijgen, met een land in totaal failliet als gevolg. Griekenland heeft het kunnen vermijden door juist naar de EU te luisteren en nu gaat het zeer goed daar.

 • Valentin Valmont

  De Italexit komt eraan. Niemand wil nog naar de pijpen dansen van Europa. Als er iemand moet besparen is het Europa zelf. En er kan heel wat bespaard worden.

 • Michel de Coorebyter

  En wij dan allemaal moeten opdraaien om een Grieks scenario te vermijden of nog erger : op ons kosten super leningen moeten toestaan om hen uit een Griekse crisis te helpen? Dit is er zwaar over, gemakkelijk met het geld van anderen.