Italiaanse burgemeesters halen in open brief zwaar uit naar “niet-solidaire Nederlanders”

Photo News
De vete tussen Italië en Nederland bereikt een nieuw hoogtepunt. Een groep Italiaanse prominenten heeft in een open brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland. Ze vragen om sympathie van de Duitsers. “De Nederlandse houding is een voorbeeld van een gebrek aan ethiek en solidariteit in elk opzicht”, klinkt het bitter.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden. Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds aan te wenden. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron.

Italiaanse economen, gouverneurs en vooral burgemeesters uit zwaar getroffen coronagebieden in het land richten zich nu in een open brief in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung tot Duitsland met de vraag om niet mee te stappen in de houding van Nederland. “Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn”, luidt het. “Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Lieve Duitse vrienden, maak de juiste keuze.”

Onze noorderburen willen blijkbaar niet dat de Nederlandse belastingbetaler mee zou opdraaien voor de heropbouw van Italië, dat nu helemaal in puin ligt. “Nederland heeft ook wel ergens een punt”, zei Italiëkenner Andrea Vreede in De Ochtend op Radio 1. “Italië heeft een enorme staatsschuld en een zwakke economische positie. Als je zo’n land steunt, doe je het echt om het te helpen, want je krijgt niets terug. Maar Nederland verpakt de boodschap wel op een akelige manier.”

Het zit al langer scheef tussen Italië en Nederland. De immigratiecrisis ligt volgens Vreede aan de basis van de verslechterde verstandhouding tussen de twee landen en, bij uitbreiding, tussen de zuidelijke en noordelijke Europese landen. De eerste verwijten de laatste vooral een gebrek aan solidariteit. 

De Italiaan David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, had in het weekend nog duidelijk verwezen naar een eventuele ban van Nederlandse producten in een videoboodschap: “Aan wie gaan de landen die nu terughoudend zijn bijvoorbeeld hun tulpen nog verkopen, als we de Europese markt niet beschermen?”

Lees ook:
Hoe verzorg je jezelf thuis wanneer je milde symptomen hebt? Philippe Devos, intensivist en zelf coronapatiënt, geeft raad (+)

Wie gaat stortvloed aan premies en steun betalen? “Er zal geen twijfel over bestaan: we zullen met z’n allen langer moeten werken” (+)
79 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bram Collins

  Wat een eenzijdig nieuws weer. Er wordt steeds over Nederland gesproken. Duitsland en de Scandinavische landen staan ook niet te springen, om de Zuidelijke landen te ondersteunen. Eerst Griekenland, waar ze met 50 jaar met pensioen gingen, zonder goed voor hun ouderdomspensioen te zorgen. En nu Italië, waar het al een hele tijd financieel niet botert. Laten de zuidelijke landen er eerst maar eens goed voor zorgen de zaakjes op orde te hebben. Het Noorden onderhoudt het Zuiden zo langzamerhand!

 • Peter Dusseljee

  Nederland heeft groot gelijk . Nederland heeft jarenlang bezuinigd om een gezonde financiële buffer te kunnen hebben in tijden van nood . Nederland is klein en heeft maar 17 miljoen inwoners. . Als deze crisis is afgelopen dan krijgen de noordelijke landen weer de rekening gepresenteerd! De EU is een mislukt project . Italië zit bij de rijkste landen ter wereld .en heeft zijn broek nooit strak aangetrokken.

 • Dan Midden

  EU geeft 700 miljoen aan Marokko en Tunesië die samen minder dan 1000 corona gevallen hebben. Vlaanderen heeft er > 7000 en krijgt 6.5 miljoen dus factor 1000 minder. Waarom hoor ik Italië daar niet over? In het zuiden kennen ze maar 1 ding: handje open voor meer geld, doch zelf het heft in handen nemen is teveel gevraagd

 • Luc Pelckmans

  Europa is precies België in het groot : het noorden moet het zuiden sponsoren... Uitzichtloos! Wanneer Vlamex?

 • andre Dewilde

  De nieuwsberichten van over de hele wereld is één grote legpuzzel. Leg de verschillende puzzelstukjes bij elkaar en je komt tot één onthutsend resultaat. Verder wens ik me niét te benadrukken.