Italiaans ziekenhuis gebruikt snorkelmasker van Decathlon om coronapatiënt te beademen

Een bedrijf dat bezig is met 3D-printing ontwierp op vraag van een dokter 'hulpstukken' om het snorkelmasker aan te sluiten op een beademingstoestel.
RV Facebook Een bedrijf dat bezig is met 3D-printing ontwierp op vraag van een dokter 'hulpstukken' om het snorkelmasker aan te sluiten op een beademingstoestel.
In Italië heeft een ziekenhuis een omgebouwd snorkelmasker van Decathlon gebruikt om een coronapatiënt in nood te beademen. De test in het ziekenhuis van Brescia verliep succesvol. Het idee komt van een dokter, die contact opnam met een start-up in 3D-printing.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat om de snorkelmaskers ‘Easybreath’ van Decathlon, die bijna het volledige gezicht bedekken. Het idee kwam van dokter Renato Favero. Die had gelezen dat het bedrijf Issinova, een start-up die bezig is met 3D-printing, kleppen had geprint voor beademingsapparatuur. Die kleppen moet men regelmatig vervangen en er waren in Italië grote tekorten door de coronacrisis.

Favero nam contact op met Issinova en ook Decathlon bleek bereid om mee te werken. Ingenieurs van Issinova ontwierpen de nodige hulpstukken om de maskers aan te sluiten op een beademingsmachine. Na amper enkele dagen hadden ze een prototype klaar.

“Dat prototype werd getest op een van onze collega’s en het bleek correct te werken”, meldt Issinova. Daarop testte het ziekenhuis het uit op een patiënt in nood en ook die test was een succes.

Het bedrijf maakt het ontwerp voor iedereen beschikbaar om gratis te gebruiken.
Issinova Het bedrijf maakt het ontwerp voor iedereen beschikbaar om gratis te gebruiken.

Gratis te gebruiken

Het bedrijf nam een patent op het onderdeel om het snorkelmasker te verbinden met een beademingsmachine, maar benadrukt dat het iedereen de technologie gratis kan gebruiken, meldt Rai News. “Onze bedoeling is dat alle ziekenhuizen in nood hiervan kunnen profiteren”, klinkt het. “Het is niet onze bedoeling om hier winst mee te maken.”

Duizenden verzoeken

“Ze contacteren ons nu vanuit de hele wereld”, zegt ingenieur Cristian Fracassi van Issinova. “Zelfs de minister van Defensie van de Verenigde Staten belde mij al.” Het bedrijf krijgt nu duizenden verzoeken, maar zegt al die vragen niet meer aan te kunnen.

Op vraag van een dokter werden 'hulpstukken' gebouwd om het snorkelmasker aan te sluiten op een beademingstoestel.
RV Op vraag van een dokter werden 'hulpstukken' gebouwd om het snorkelmasker aan te sluiten op een beademingstoestel.

Lees ook:

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)

Van 2.500 naar 10.000 tests per dag: België steekt op vraag van WHO tandje bij (+)

IN KAART. Coronavirus zet wereldwijde opmars verder
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fonske Beys

  Hier hebben de verkozenen wel overheidsgeld voor de huur van 2500 € per maand voor luxe wagen . Niet om de 6 miljoen vervallen maskers te vervangen .

 • Jos De Shiftneger

  Als ze er geen munt uit willen slaan zetten ze die file online en kan elke hobbyist 3d-printer er maken. Misschien eens een oproep doen, binnen de week heb je er duizenden...

 • Hendrik Patyn

  Mr Dannau, het dient voor de patiënt, niet voor het verplegend personeel, als ik goed heb begrepen .

 • Hans Mannaerts

  mike dierickx, met een patent bekom je alleen maar dat je er later alsnog geld voor kunt vragen. Iemand anders kan geen patent vragen omdat ze dan geen origineel werk meer hebben, het is dan eenvoudig aan te tonen dat het al bestond. Een patentaanvraag, zeker als je deze wereldwijd wenst, duurt trouwens maanden, vaak meer dan een jaar om te verwerken en goedgekeurd te krijgen.

 • Leopold Vanhoof

  Heel knap en uitermate nuttig, maar ik kan me inbeelden dat het dragen er van te harden is voor enkele uren in het water. Het wordt wellicht helemaal anders wanneer je zo dagen moet liggen. En dat onderschatten wij wel even denk ik, als je het zelf niet moet dragen lijkt het inderdaad allemaal niets.