Italiaans schip dat 66 migranten redde in Libië geweigerd in Italiaanse haven

Matteo Salvini.
REUTERS Matteo Salvini.
En Italiaanse sleepboot met 66 migranten aan boord mag een Italiaanse haven niet binnen. De migranten waren gered voor de kust van Libië. Dat meldt de Italiaanse publieke omroep Rai.

De Italiaanse onderminister van Binnenlandse Zaken, Stefano Candiani, was naar verluidt boos op de bemanning van het schip dat de migranten redde en niet aan de Libische kustwacht overliet. "Het is aan hen om de illegale migranten te redden en op te vangen", aldus Candiani in een gesprek met de Rai.

Volgens Italiaanse media zal de Italiaanse kustwacht nu de migranten opnemen en alsnog naar Italië brengen. Candiani benadrukte dat niemands leven in gevaar gebracht wordt.

De nieuwe Italiaanse regering voert een harder migratiebeleid en wil onder meer dat migranten uit Libië onderschept worden en teruggestuurd worden naar Afrika in plaats van dat ze naar Europa zouden komen. Als het van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini afhangt, kunnen Europese marineschepen voortaan geen migranten meer naar Italië brengen. "Waarom moeten alle geredde migranten in Italië afgeleverd worden? ", vroeg Salvini zich gisteren in een kranteninterview af.

Italië heeft tegen private hulporganisaties al een havenverbod uitgevaardigd. Salvini, tevens voorzitter van de rechtse partij Lega Nord eist nu dat ook alle schepen van EU-missies niet meer automatisch Italiaanse havens binnenlopen. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Ze hadden die 66 personen perfect in Libië kunnen afzetten . Hadden ze natuurlijk geen smokkel premie getrokken ,,,boot aan de ketting,,,,

 • Pieter Paulus

  Honderden km extra zware stookolie verbruiken das niet goed voor het milieu groene jongens

 • vandekempen bart

  zet ze voortaan 5km verder, dus in libie, af, in plaats van ze honderden km verder in de e.u. binnen te loodsen.

 • Cor Dierckx

  Ze zijn precies nog niet geleerd met die veerdiensten en poen pakken natuurlijk.

 • emiel wouters

  Een land dat als voorbeeld kan dienen voor de EU. En waar beslissingen rechtvaardig zijn, hoe hard ze ook mogen zijn. En het is niet omdat je een vrouw (Merkel) bent dat je meelij moet hebben. Tacher had dit ook niet met haar eigen landgenoten (mijnstakingen), en alles loste zich zelf op. Als de vakbonden hun geld opwas. Maar pak de maffia ook zo aan zou ik zeggen.