Italiaans parlement erkent homorelaties

Italiaans premier Matteo Renzi.
REUTERS Italiaans premier Matteo Renzi.
In een vertrouwensstemming voor premier Matteo Renzi heeft het Italiaanse parlement vandaag zijn goedkeuring uitgesproken voor het erkennen van homorelaties. Dat meldt de BBC.

Italië was de laatste grote westerse democratie waar homoseksuelen nog steeds geen samenlevingscontract konden afsluiten. Met de stemming van vandaag komt daar verandering in. Ook krijgen homo's voortaan andere rechten die al lang gelden voor andere koppels, zoals het recht op het pensioen van de overleden partner.

Het samenlevingscontract voor homoseksuelen is een controversieel onderwerp in het land en kent grote tegenstand van de grote groep conservatieve katholieken.

Het parlement stemde met 369 tegen 193 voor de regering, waardoor de erkenning van homoseksuele relaties verzekerd is. Italië werd vorig jaar nog veroordeeld door het Europees Hof voor de Mensenrechten (ECHR) omdat het relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet erkende.

Premier Renzi had voor de vertrouwensstemming op Facebook gezegd dat woensdag "voor veel mensen een dag om te vieren zou zijn". Holebi-organisaties vinden echter dat bij de nieuwe wet het "glas halfvol" is. Ze zijn verbolgen omdat uit het voorstel onder andere de mogelijkheid tot adoptie van de natuurlijke kinderen van de partner is geschrapt.

afp