Italiaans parket bevestigt onderzoek tegen Matteo Salvini voor vasthouden migranten op schip

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.
EPA De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini.
Het parket van Palermo (op Sicilië) heeft vandaag het onderzoek wegens vrijheidsberoving bevestigd tegen Matteo Salvini. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken had gedurende tien dagen de ontscheping van ruim honderd migranten in Italië geweigerd.

Het parket bracht Salvini in een brief op de hoogte van de beslissing. De leider van extreemrechts in Italië las de brief voor in een video, die rechtstreeks op zijn Facebookpagina werd uitgezonden.

Op 25 augustus had een procureur in Agrigento een onderzoek geopend wegens vrijheidsberoving, machtsmisbruik en illegale arrestatie tegen de minister en zijn kabinetschef. De procedure tegen Salvini werd aan een gerechtelijke instantie in Palermo overgemaakt, die bevoegd is voor het vervolgen van leden van de uitvoerende macht. Deze instantie bevestigde de eerste twee aanklachten.

Salvini wijst er in de video op dat hij verkozen werd "en de anderen niet". "De anderen zijn door niemand verkozen en leggen voor niemand verantwoording af", zo verwees hij naar de magistraten van het gerecht. "Ik zal geen millimeter wijken zolang de Italianen het me vragen. En als morgen een andere boot met migranten zou aankomen, zullen ze niet aan land gaan", voegde de minister eraan toe.

AP

Het schip redde op 16 augustus 190 migranten op zee. Dertien mensen werden voor dringende medische verzorging naar het eiland Lampedusa gebracht. De andere 177 migranten arriveerden later in de Siciliaanse havenstad Catania. De Italiaanse regering weigerde echter de opvarenden van boord te laten gaan, eerst moesten andere landen akkoord gaan om ze op te vangen. Kinderen en zieken mochten het schip wel verlaten, uit angst voor een mogelijke uitbraak van tbc. 

Op 26 augustus mochten uiteindelijk ook de overgebleven migranten van het schip. In totaal ging het nog om bijna 140 mensen. Salvini had toen het licht op groen gezet, enkel omdat de katholieke kerk, Ierland en Albanië instemden om de geredde opvarenden op te vangen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  Die man doet wat hij zijn kiezers beloofd heeft, wat is daar mis mee.

 • vandekempen bart

  van die illegalen die men uiteindelijk aan land liet, is intussen al 1 op 3 uit het opvangcentrum verdwenen, de illegaliteit in. dra duiken die hier op als transmigrant, en zo blijft dit spel bezig. maar daar heeft het gerecht geen tijd voor...

 • freddy depaepe

  in de toekomst alleen nog rechters met een extreem rechts partij kaart

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Blijkbaar heeft ook Italië te maken met een politiek geïnspireerd justieapparaat.

 • alain schils

  Wereldvreemde rechters zowel in België als in Italië.