Italiaans parket beveelt inbeslagname Open Arms: migranten komen aan wal in Lampedusa

Negen mensen zouden in het water zijn gesprongen.
REUTERS Negen mensen zouden in het water zijn gesprongen.
Na bijna drie weken op zee te hebben gezeten, zijn de migranten aan boord van het Spaans humanitair schip Open Arms deze nacht aan wal gegaan aan het Italiaanse eiland Lampedusa. Eerder op de dag nam het Italiaanse parket het reddingsschip Open Arms in beslag. Uit wanhoop waren gisteren migranten in de Middellandse Zee gesprongen.

Spanje kondigde eerder vandaag aan een militair schip naar de regio te sturen om de migranten op te halen en naar Mallorca te brengen. Uit wanhoop waren vanmiddag migranten in de Middellandse Zee gesprongen.

Het schip ligt al sinds donderdag op enkele honderden meters van de kust van Lampedusa. De 83 migranten mochten het eiland niet op van de Italiaanse regering, ook al hadden zes Europese landen zich bereid verklaard om hen op te vangen.

De migranten zijn gered voor de kust van Libië. Sommigen zijn al negentien dagen aan boord. Dat is even lang als zij die eind december gered werden door de SeaWatch3 voor ze op 9 januari in Malta mochten van boord gaan. 

Ontscheping

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigerde al weken om het schip te laten aanmeren. Maar nu heeft het Italiaanse parket bevolen dat de migranten aan boord van de Open Arms onmiddellijk moeten ontschepen. Dat bevel komt van het openbaar ministerie in de Siciliaanse stad Agrigento, nadat hoofdaanklager Luigi Patronaggio aan boord was gegaan van het schip, bericht nieuwsagentschap ANSA. Vannacht zijn de eerste migranten uiteindelijk aan land gegaan

Gisteenmiddag nog kondigde Spanje hulp aan. Het marineschip Audaz “zal deze namiddag om 17.00 uur vertrekken en drie dagen varen naar Lampedusa, waar gezorgd zal worden voor de mensen die opgepikt werden door Open Arms”, liet de Spaanse regering vanmiddag weten. Het was de bedoeling dat de Auduz het ngo-schip zal begeleiden. Het is “de meest geschikte optie om de humanitaire noodsituatie op te lossen”. De migranten zouden daarna naar de haven van Palma de Mallorca worden gebracht, zo stond nog in de mededeling.

Afgelopen weekend had de Spaanse regering al aangeboden om de migranten naar de haven van Algeciras in Andalusië te brengen. Maar dat voorstel werd door de ngo Proactiva Open Arms afgewezen omdat het “onrealiseerbaar” zou zijn, aangezien die haven te ver weg ligt.

Overboord

Vanmiddag nog sprongen verschillende migranten uit wanhoop overboord. "Negen mensen zijn wanhopig in het water gesprongen om de kust van Lampedusa te proberen bereiken", aldus de Spaanse organisatie die het schip uitbaat.

Bemanningsleden en de Italiaanse kustwacht gingen de migranten achterna om hen opnieuw aan boord te brengen. "De situatie is niet onder controle", aldus nog de ngo nadat ze eerder een video hadden gepost van een andere migrant die in het water was gesprongen. Die werd tegengehouden door een boot van de Italiaanse kustwacht. 

Syriër

De eerste man die in zee sprong, een Syriër, werd gered door de Italiaanse autoriteiten, die voor hem zorgen, zei een woordvoerster van Open Arms. De Italiaanse kustwacht kwam ook te hulp bij degenen die later sprongen, zagen verslaggevers van Reuters.

Op beelden was te zien dat een paar mensen op een kleine rubberboot naar de Open Arms werden gebracht, maar het was niet duidelijk of zij tot de geredde migranten behoorden.

“Taxi’s voor mensensmokkelaars”

Italië heeft een harde lijn gekozen voor het binnenlaten van migranten. Minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, zegt dat door hulporganisaties gerunde hulpschepen “taxi’s” zijn geworden voor mensensmokkelaars. Salvini suggereerde dat de organisatie de problemen aan boord overdrijft. Van acht migranten die gisterenavond aan wal werden gebracht voor dringende medische hulp, hadden er slechts twee gezondheidsproblemen, zei hij.

De afgelopen 48 uur sprongen ook andere migranten van het vaartuig, ook zij werden naar het schip teruggebracht.

Een man die van boord sprong wordt opgepikt door de Italiaanse kustwacht.
AP Een man die van boord sprong wordt opgepikt door de Italiaanse kustwacht.
Er verblijven nog steeds een honderdtal mensen aan boord.
AP Er verblijven nog steeds een honderdtal mensen aan boord.108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Van Acker

  5 dagen varen naar Spanje was een probleem. Hopelijk wordt het schip verschroot.

 • jos beverke

  Gisteren op de Spaanse tv gezien.Ineens waren die uitgeputte en zogezegde zieke vluchtelingen weer springlevend als ze mochten ontschepen.Het wordt tijd dat die NGO's stoppen met onrechtstreeks samen te werken met die Libische mafia's.Het heugelijk bericht dat de vluchtelingen(?)wel en goed ontscheept zijn in Europa zal de thuislanden in Afrika al bereikt hebben....up to the next ones!

 • Tony Van De Perre

  Gered voor de kust van Libie? Aan het strand opgehaald zekers.

 • Jan Van Rompaey

  En nu het schip vernietigen, er schroot van maken.

 • Don Tessers

  De pers schrijft over humanitair schip, fout het is een mensensmokkelschip.