Italiaans nachtleven opgeschrikt door twee jonge drugsdoden (16 en 19)

De vermaarde club Cocoricò, in de buurt van Rimini, moet voor minstens vier maanden de deuren sluiten na de dood van een 16-jarige bezoeker die er vorige maand xtc zou hebben genomen.
Kos De vermaarde club Cocoricò, in de buurt van Rimini, moet voor minstens vier maanden de deuren sluiten na de dood van een 16-jarige bezoeker die er vorige maand xtc zou hebben genomen.
Eén van de bekendste nachtclubs van Italië, Cocoricò in de buurt van Rimini, moet minstens vier maanden de deuren sluiten na het overlijden vorige maand van een 16-jarige bezoeker die er xtc zou hebben genomen. Gisteren viel in Italië opnieuw een dodelijk slachtoffer op het technofestival in Guendalina, in de hak van Italië. Een 19-jarige bezoeker overleed ter plaatse, ook hij had drugs genomen. Tijdens een festival in Engeland moesten vorige week 10 jongeren in de kliniek opgenomen worden die xtc hadden genomen. Eén van hen overleed, zijn vriend moest in een kunstmatige coma gebracht worden.

"Ik vind de juiste woorden niet. Ik ben geschokt, triest en sprakeloos. Lorenzo stierf tijdens de party waarop ik draaide in Italië. Ik kende hem niet persoonlijk, hij was een raver zoals wij allemaal. Slechts 19 jaar. We weten nog niet waarom hij instortte. Maar hij kon niet gereanimeerd worden en stierf tijdens de party. Al mijn liefde voor hem! Mogen alle engelen zijn ziel naar een betere plek dragen. Wat een zinloze dood. Ik stuur mijn diepste liefde naar zijn familie en vrienden". Dat schreef dj Monika Kruse op Facebook (zie post onderaan, red.), die gisteren optrad op het Guendalina Techno Experience.

Dood tijdens vakantie
De voorbije jaren waren er in Cocoricò, in Riccione aan de Adriatische kust, 118 incidenten waarbij de politie moest tussenbeide komen. Daarbij ging het vaak om druggerelateerde hospitalisaties en de dood van enkele feestvierders.

De club is vermaard wegens zijn enorme glazen piramide, waarin raves werden gehouden voor duizenden bezoekers. De inkom bedroeg er 40 euro. De politie legde de clubeigenaars de sluiting vanochtend op. Die wordt ingegeven door het overlijden van de 16-jarige Lamberto Lucaccioni vorige maand.

Lamberto was met twee 17-jarige vrienden met vakantie toen hij in Cocoricò xtc zou hebben geslikt. Op de dansvloer werd hij onwel, zijn vrienden droegen hem naar buiten, waar permanent een ziekenwagen klaarstaat. Hij stierf kort na zijn aankomst in het ziekenhuis.

Bezinning
"De beslissing om de zaak te sluiten is een voorbeeld voor de toekomst", zo stelt de burgemeester van Riccione, Renata Tosi. "Nu breekt een periode aan waarin burgers, politieke leiders en de clubuitbaters zich moeten bezinnen en zich afvragen hoe het zo ver is kunnen komen".

De advocaten van Cocoricò zijn woedend over de sluiting, die ze "een enorme sanctie" noemen. De tijdelijke sluiting was voorpaginanieuws voor enkele Italiaanse kranten en zorgt voor hevige discussies op sociale media. Gezondheids- en consumentengroepen ijveren voor een daadkrachtiger drugbeleid door clubs en festivals.
Lees verder onder de Facebook-post

Monika Kruse / Facebook

Engeland
Intussen heeft de 19-jarige Brit Jordan Blackburn een foto laten verspreiden van zichzelf terwijl hij in een kunstmatige coma lag. Blackburn was één van de tien tieners die zwaar ziek werden nadat ze vorige drugs hadden geslikt op het festival Kendal Calling. Zijn vriend, de 18-jarige Christian Pay, overleed na het slikken van xtc-pillen met de logo's van Rolls Royce en Adidas.

Jordan Blackburn (19) moest in een kunstmatige coma gebracht worden nadat hij op een festival xtc had geslikt.
BBC Jordan Blackburn (19) moest in een kunstmatige coma gebracht worden nadat hij op een festival xtc had geslikt.