Italiaans ijssalon krijgt 2.000 euro boete na ijsje van 25 euro

foto ter illustratie
Shutterstock foto ter illustratie
De politie in de Italiaanse stad Firenze heeft een ijssalon een boete gegeven van 2.000 euro, nadat de zaak een toerist 25 euro had laten betalen voor een doorsnee ijsje. Onderzoek toonde aan dat de zaak de prijslijst achter de toonbank had verstopt, waardoor vooral buitenlandse toeristen geen flauw idee hadden van de woekerprijzen. 

De oplichting in hartje Firenze kwam aan het licht toen een toerist uit Taiwan bij zijn reisleider had geklaagd over het belachelijk hoge bedrag voor het simpele ijsje dat hij had moeten ophoesten. Volgens de vakantievierder had de verkoper gezegd ‘onze ijsjes zijn gewoon zo duur, omdat ze extreem lekker zijn’. De reisleider informeerde vervolgens de politie, waarna de sjoemelpraktijken werden aangetoond. 

Volgens de politie, zo melden Italiaanse media, komen dergelijke praktijken in Italië op grote schaal voor in de buurt van toeristische hotspots in met name Firenze, Venetië en Rome. “Het al dan niet tijdelijk verstoppen van prijslijsten begint zo langzamerhand een serieuze trend te worden’’, aldus een woordvoerder van de Italiaanse politie. “Om die reden controleren we strenger dan ooit op mogelijke misstanden bij restaurants, winkels en cafés. “Doen we dat niet, dan ontstaat er in het buitenland een armoedige indruk van onze horeca.”

Italiaanse en Britse media melden vandaag nog meer wantoestanden waarvan toeristen de dupe zijn. Zo klaagde in augustus een toerist een café aan het San Marcoplein in Venetië aan omdat maar liefst 43 euro werd gerekend voor twee koppen koffie en twee mini-flesjes bronwater. Op dezelfde locatie moesten Japanse studenten een paar maanden eerder 1.000 euro betalen voor vier vleesgerechten en een visschotel. 

Shutterstock19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evert messiaen

  zolang er mensen zijn die zoveel willen betalen zullen er verkopers zijn die teveel vragen...

 • werner Van der Kelen

  Tja Italianen zijn er voor gekent he

 • Henk Damme

  Tja Italianen blijven natuurlijk altijd Italianen. Ze kunnen er ook niet aan doen.

 • Jean Pierre Van den Berghe

  Valt nog mee. Hebben inSaint Tropez 18€ betaald voor 2 glaasjes spuitwater.

 • mike vanginderen

  Italië land van de maffiosi.