Israëlische premier Netanyahu riskeert proces voor corruptie

Benjamin Netanyahu
REUTERS Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt aangeklaagd voor corruptie. Procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft vandaag aangekondigd dat Netanyahu terecht zal staan voor omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in drie zaken. Netanyahu zou geschenken aangenomen hebben van rijke zakenmensen en gunsten hebben uitgedeeld om een betere berichtgeving te krijgen in de pers. In een tv-toespraak heeft de premier alle aantijgingen afgedaan als een “heksenjacht”. 

Hij zal alle punten van de aanklacht weerleggen en is van plan “nog vele jaren” premier van Israël te blijven. “Er zal niets overblijven van die aanklacht”, klonk het. Hij herhaalde dat het “kaartenhuisje” van de procureur-generaal snel in elkaar zal stuiken en vermoedt dat de onderzoeken een poging zijn van links om zijn regering te doen vallen en de macht over te nemen.

Voor het tot een proces komt, zal het Israëlische gerecht de premier wel nog moeten horen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren, maar waarschijnlijk pas na de verkiezingen van 9 april. Het kan nog een jaar duren voor het tot een finale beslissing komt.

Sigaren en champagne

Het gerecht voerde de voorbije twee jaar onderzoek naar de drie zaken. Hij zou voor bijna 250.000 euro cadeaus (onder meer sigaren en champagne) hebben gekregen , maar ook de regelgeving voor telecombedrijven voor bepaalde spelers hebben bevoordeeld. Netanyahu zou ook met een uitgever afspraken gemaakt hebben over regelgeving op maat, in ruil voor gunstige berichtgeving. De getuigenissen van drie oud-medewerkers zijn cruciaal voor de zaken.

Hoewel het nieuws verwacht werd, stuurde het nieuws “schokgolven door het Israëlische politieke landschap”, aldus Bloomberg. Dat heeft vooral te maken met de verkiezingen over veertig dagen, en die zich als een spannende race aankondigen. Netanyahu krijgt in de campagne stevig weerwerk van oud-legergeneraal Benny Gantz en oud-minister van Financiën Yair Lapid.

Na de aankondiging van procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft oppositieleidster Shelly Yachimovich het ontslag van de premier geëist. “Van nu af aan strijdt Netanyahu voor zijn politieke overleven, en kan hij niet meer om het leven van de Israëlische burgers strijden. Hij is niet in staat om premier te zijn, en ook niet om bij de verkiezingen aan te treden.”

Tv-toespraak

Het is de eerste keer in de Israëlische geschiedenis dat een zittende regeringsleider wordt aangeklaagd. In 2008 dwong Netanyahu, toen nog oppositieleider, toenmalig premier Ehud Olmert naar de uitgang omdat hij verdacht werd van corruptie.

In theorie kan hij aanblijven tot alle procedures uitgeput zijn. Persbureau Bloomberg wijst erop dat het feit dat de procureur-generaal denkt dat zijn zaak stevig genoeg is om Netanyahu aan te klagen kan leiden tot een afkalving van Netanyahu’s politieke steun, waardoor hij ofwel de verkiezingen verliest of zelf de handdoek in de ring gooit. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.