Israëlische organisatie klaagt activisten aan die Lorde ertoe aanzetten show in Tel Aviv te annuleren

Zangeres Lorde cancelde een concert in Tel Aviv  nadat een Palestijns-Nieuw-Zeelandse en een Israëlisch-Nieuw-Zeelandse haar erop attendeerden dat "optreden in Tel Aviv gezien zal worden als steun aan het beleid van de Israëlische regering, ook als je geen uitspraken doet over de politieke situatie."
EPA Zangeres Lorde cancelde een concert in Tel Aviv nadat een Palestijns-Nieuw-Zeelandse en een Israëlisch-Nieuw-Zeelandse haar erop attendeerden dat "optreden in Tel Aviv gezien zal worden als steun aan het beleid van de Israëlische regering, ook als je geen uitspraken doet over de politieke situatie."
Een Israëlische organisatie klaagt twee Nieuw-Zeelandse activisten aan nadat hun open brief zangeres Lorde had overtuigd om haar geplande show in Tel Aviv te annuleren. Dat melden Israëlische media vandaag.

Nitsana Darshan-Leitner, een advocaat van organisatie Shurat HaDin, zei aan Radio New Zealand dat boycots dom zijn en tot doel hebben om Israël te vernietigen. "De beweging wil burgers van de staat Israël schade toebrengen - en ze hebben geen idee wat er gaande is in Israël."

Het was nochtans een Joodse Nieuw-Zeelandse, Justine Sachs, die samen met een Palestijnse Nieuw-Zeelandse, Nadia Abu-Shanab, een brief schreef aan Lorde, die gepubliceerd werd op de lokale website The Spinoff. "Optreden in Tel Aviv zal gezien worden als steun aan het beleid van de Israëlische regering, ook als je geen uitspraken doet over de politieke situatie", schreven de activisten. De zangeres antwoordde op Twitter dat hun bezorgdheden "Genoteerd!" staan. Een paar dagen later annuleerde de zangeres er haar optreden, dat het sluitstuk moest worden van haar tour.

Schadevergoeding

Darshan-Leitner zegt dat haar groep de activisten aanklaagt om een schadevergoeding te eisen. Ze wil 15.000 euro voor 'emotionele schade' die is toegebracht aan tieners die het optreden van hun idool niet konden bijwonen.
In een persbericht zegt Sachs dat zij en Abu-Shanab juridisch advies inwinnen "en doorgaan met ons gewone leven". "We hebben betere dingen te doen."

Shurat HaDin is naar eigen zeggen een ngo die de belangen van terreurslachtoffers verdedigt. Ondanks dat gaf Darshan-Leitner in het verleden aan nauw samen te werken met de Israëlische overheid. Dat was onder meer het geval toen ze met juridische middelen het scheepskonvooi wou tegenhouden dat de Gaza-blokkade wou doorbreken in 2011.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • lut vanhyfte

    Deze advocate moest zélf aangeklaagd worden wegens tergend gedrag. De énige die eventueel wegens contractbreuk zou kunnen vervolgd worden is het tieneridool dat ik,van joodse afkomst, bewonder omdat ze naar gegronde rede luisterde. Zelf probeer 'k al decennia iedereen te overhalen nooit fruit/groente te kopen afkomstig uit gestolen Palestijns gebied, krijg 'k nu óók klacht gelapt...

  • Winston van Ark

    Houden zo, de laatste tijd moet alles gewoon gaan zoals zij het willen.