Israëlische minister van Toerisme: "Ga niet naar Turkije"

REUTERS
De Israëlische minister van Toerisme Jariv Levin heeft zijn landgenoten opgeroepen niet meer op vakantie te gaan naar Turkije. Dat zei hij op de Israëlische nieuwssite Ynet. 

De betrekkingen tussen beide landen staan opnieuw onder spanning. Na de bloederige Gaza-protesten met 60 doodgeschoten Palestijnen, kwam het maandag opnieuw tot een incident. Diplomaten van beide landen werden opgeroepen het land te verlaten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had het optreden van Israël als een "genocide" bestempeld. Premier Benjamin Netanyahu reageerde met een felle uithaal naar Erdogan.

"Jammer genoeg is er iemand in Turkije die het thema Israël steevast misbruikt (...) om meer stemmen te halen voor zijn verkiezing", zei Levin aan Ynet. "Zolang we in Turkije zo behandeld worden, is er geen reden om er naartoe te gaan". Israëlische media hadden gisteren gemeld dat in Istanboel een Israëlische televisieploeg was aangevallen.

Verzoening

Na jaren van onenigheid, verzoenden Israël en Turkije zich in 2016. De relaties zijn gespannen sinds de Israëlische marine in 2010 voor de Gazastrook het Turkse solidariteitsschip Mavi Marmara enterde. Daarbij werden tien Turkse burgers gedood.

Turkije is de populairste vakantiebestemming van de Israëlische toerist. De relaties tussen beide landen weerspiegelen zich ook af in het aantal Israëlische vakantiegangers. Volgens het Turks instituut voor de statistiek kwamen in 2008 nog 558.183 Israëli's naar Turkije, in 2011 waren het er slechts 79.140 en vorig jaar in 2017 waren het er weer 380.415.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Murto Duyke

  Wat Israel doet kun je onmogelijk vergelijken met wat er in Turkıje gebeurd, keur ze beiden niet goed, maar het westen moet maar eens zijn ogen openen voor de Israëliërs, maar daar heeft geen enkel politieker het lef om zijn mond te openen tegen Israël, de Engelsen hebben het goed gezien om na de oorlog al de joden naar Palestina te sturen, anders zat Europa ermee,...

 • Tarik Akan

  Ondanks vele oproepen hier om TR te mijden als vakantiebestemming, was TR wederom absolute topbestemming voor meerderheid Vlamingen, Belgen en Europeanen. Hoe kan dat nou? Duidelijk dat grootste TR-boycotters hier als eerste hun tickets naar TR boeken, omdat iedereen west dat TR beste prijs/kwaliteit aanbiedt.

 • jos beverke

  Leen,nog nooit in Israel geweest zeker?Nogal wat beter dan het Turkije van Erdogan !

 • Bjos Mia

  Moedig van Levin. De mensen moeten ook hier maar eens begrijpen dat wie op reis gaat naar Turkije daarmee de economie van moslim extremist Erdogan ondersteunt.

 • james black

  Liever turkije dan israel het land van echte dictatuur.ik hoop ook die commentaren hier onder dat ik ze nie tegenkom in een kebapzaak,da vinden ze wel lekker massaal...hypocrieten!!!!