Israëlische ex-premier Olmert vrijgelaten uit gevangenis

AFP
De vroegere Israëlische premier Ehud Olmert (71), die een celstraf van 27 maanden voor corruptie uitzat, is vandaag vervroegd vrijgelaten. De 71-jarige Olmert verliet vanochtend de gevangenis in de buurt van Tel Aviv, meldt de Israëlische televisie.

Olmert werd veroordeeld tot 27 maanden cel wegens het aannemen van steekpenningen van projectontwikkelaars toen hij burgemeester van Jeruzalem was, voordat hij premier werd. De rechtszaak betekende het einde van zijn politieke loopbaan.

De Israëlische autoriteiten besloten donderdag dat hij vervroegd vrij kon komen na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Olmert heeft 16 maanden vastgezeten.

Olmert werd in 2006 premier van Israël, maar moest in 2008 opstappen. Velen zeggen dat het ontslag het aan de gang zijnde vredesproces met de Palestijnen ondermijnde. Het was tijdens zijn ambtsperiode intensief, zij het vruchteloos.

In februari 2016 begon Olmert een celstraf van zestien maand uit te zitten die later een verlenging met negen maanden kreeg.

Op 20 juni is de ex-premier met hartklachten in een ziekenhuis opgenomen.