Israëlisch parlement maakt mogelijke opdeling van Jeruzalem moeilijker: "Dit is oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk"

REUTERS
Het Israëlische parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het moeilijker maakt om delen van Jeruzalem af te staan na een vredesovereenkomst met de Palestijnen. De Palestijnen veroordelen het voorstel omdat het iedere kans ondermijnt om de vredesbesprekingen te hervatten.

Door de wet is het aantal leden van de 120-koppige Knesset dat moet instemmen om delen van Jeruzalem aan "een buitenlandse partij" af te staan verhoogd van 61 naar 80. Het amendement, dat al lang op stapel stond, werd met 64 stemmen voor tegen 52 stemmen tegen aangenomen. Nabil Abu Rdainah, de woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, bestempelde de wetswijziging als "een oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk".

"We hebben de eenheid van Jeruzalem gegarandeerd. De Olijfberg, de oude stad en de stad van David blijven voor eeuwig van ons", twitterde Naftali Bennett dan weer. Hij is naast minister van Onderwijs ook partijleider van het nationalistische en religieus-zionistische Joodse Huis. 

"Eeuwig en ondeelbaar"
Als thuisbasis van belangrijke islamitische, joodse en christelijke heilige plaatsen is Jeruzalem een van de gevoeligste kwesties in het decennia durende Israëlisch-Palestijnse conflict. Israël annexeerde in 1967 het Arabische oosten van de stad en houdt dat sindsdien bezet. Israël zegt dat de hele stad zijn "eeuwige en ondeelbare" hoofdstad is, maar de internationale gemeenschap erkent dat niet.

De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van hun staat op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Vorige maand kreeg de Amerikaanse president Donald Trump internationaal een storm aan kritiek over zich heen vanwege de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. In de nasleep van die beslissing kwam het tot bloedige onrust en Israëlische luchtaanvallen. Daarbij kwamen 13 Palestijnen om het leven. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter Claeys

  Is die oorlogsverklaring nog nodig? Al tientallen jaren sturen 'Palestijnen' vanuit de Ghazastrook en ook daarbuiten dagelijks raketten af op de burgerbevolking van Israël. Is dat nieuwjaarsvuurwerk of is dat oorlog?

 • Ramie Abdel

  Lang leven palestina.hun grond moet terug gegeven worden .dan is er vrede punt

 • Don Tessers

  Het Westen en de WesterseEuropese politiek zouden beter moeten beseffen dat alles wat Israël doet, zij dit doen uit zelfbescherming voor hun Joodse burgers/inwoners en voor hun Staat. Het Westen zou zich beter afzijdig houden, geen gelden meer naar terrorristen org. als de PLO en Hamas.

 • Gino De Neef

  Dit is het rechtmatig behoud van Jerusalem als hebreeuwse hoofdstad! De palestijnen bezetten dat gebied al meer dan 2000 jaar

 • Jef Denijs

  Israël heeft blijkbaar geen goede voornemens voor vrede in de regio. Zolang ze door de VS gesteund worden, kunnen ze ongestraft doen wat ze willen. In de VS hebben ze zoveel macht dat dit niet gauw zal veranderen.