Israëlisch leger doodt twaalfjarige Palestijn

AP
In de buurt van Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, is bij confrontaties met het Israëlische leger een twaalfjarige Palestijnse jongen gedood. De jongen werd neergeschoten in de borststreek. Dat gebeurde tijdens een schermutseling in het vluchtelingenkamp Aida. Het is al de tweede Palestijnse tiener in 24 uur tijd die op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische soldaten werd gedood, nadat eerder ook een achttienjarige jongeman was bezweken.

De spanningen tussen joden en Palestijnen zijn de voorbije weken geëscaleerd in Israël. Haast dagelijks komt het tot confrontaties in de oude stad van Jeruzalem, waar zich de Tempelberg bevindt, een heilige site voor zowel joden als moslims. De Palestijnen beschuldigen de Israëliërs ervan hun controle over de zone te willen uitbreiden.

Enkele dagen geleden werd een Israëlisch ouderpaar vermoord op de Westelijke Jordaanoever, hun kinderen raakten gewond. De Israëlische premier Benjamin Netanjahu kondigde inmiddels aan harde maatregelen te zullen nemen. Zo wil hij woningen van 'terroristen' onverwijld platgooien en relschoppers in administratieve detentie plaatsen. Daardoor kunnen ze zes maanden in de cel worden gehouden zonder aanklacht.

Volgens de Palestijnse Halve Maan raakten bij het geweld de voorbije 48 uur al meer dan 150 Palestijnen gewond.