Israëlisch leger bombardeert doelwitten in Syrië - Ook drone ontploft in Beirut

Hekwerk tussen Israël en Syrië in de door Syrië bezette Golanhoogten.
reuters Hekwerk tussen Israël en Syrië in de door Syrië bezette Golanhoogten.
Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen doelwitten in Syrië gebombardeerd om zo een aanval van Iraanse "killerdrones" op het grondgebied van Israël te verhinderen. De luchtmacht voerde een luchtaanval uit op het Syrische dorp Akraba, ten zuidoosten van Damascus, verklaarde legerwoordvoerder Jonathan Conricus vannacht aan de pers. Ook in de Libanese hoofdstad Beirut vond vannacht een explosie plaats, mogelijk ging het om een Israëlische drone.

Volgens Israëlische informatie was de Quds-brigade, de elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, van plan om met drones doelwitten in het noorden van Israël aan te vallen. Die drones zouden springstoffen bevatten en dienst doen als raketten, luidde het. De Israëliërs houden Iran en Syrië voor de aanvalsplannen verantwoordelijk.

Het Israëlische leger is momenteel in verhoogde staat van paraatheid met de bedoeling om op "op elke mogelijke gebeurtenis te reageren", aldus nog Conricus. "We zullen actie ondernemen tegen eenieder die Israëlische doelen wil aanvallen.”

Het Israëlische leger voert regelmatig aanvallen uit op doelwitten in het aangrenzende oorlogsland. Die bombardementen richten zich volgens waarnemers op strijdkrachten die banden hebben met Iran. Israël wil zo voorkomen dat zijn aartsvijand voet aan de grond krijgt in Syrië. De regering in Teheran onderhoudt namelijk nauwe banden met de Syrische president Bashar al-Assad en steunt talrijke milities die in de burgeroorlog aan de zijde van de regeringstroepen vechten. 

Beiroet

In een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beirut zijn vandaag kort voor zonsopgang twee drones neergekomen. Een medewerker van het Franse persagentschap AFP hoorde een grote ontploffing in de buitenwijk, die geldt als een bolwerk van de Hezbollah. Een van de tuigen ontplofte, de andere drone kon worden geneutraliseerd, meldde een verantwoordelijke van de sjiitische beweging aan AFP. Hij kon niet zeggen of het ging om Israëlische drones.

Libanon en buurland Israël leven al lang in onmin. Beiroet beschuldigt Israël er regelmatig van met zijn vliegtuigen en drones het Libanese luchtruim te schenden.

De pro-Iraanse Libanese militie Hezbollah, die door Israël en de Verenigde Staten wordt beschouwd als een terreurorganisatie, is een belangrijke politieke speler in Libanon. De beweging wordt zowel in de regering als in het Parlement vertegenwoordigd. De laatste grote confrontatie tussen de Hezbollah en Israël dateert van 2006, toen 33 dagen lang een verwoestende oorlog werd uitgevochten die aan Libanese zijde 1.200 doden en aan Israëlische kant 160 mensenlevens eiste. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Albert De Vries

    In Irak, Syrië, Libanon,..., het Israëlische leger bombardeert er maar op los, net op zij dat mogen. En als er eens een reactie zal komen in Israël, dan gaat Israël janken en klagen als het kleinste kind...

  • Sharon Debeul

    Stuur maar een vergelding naar Israël.

  • Diane Bernaerts

    "Volgens Israëlische informatie was de Quds-brigade van plan om aan te vallen": jaja, en dat moeten we zo maar geloven?