Israëlisch Defensieminister vraagt gratie voor soldaat die weerloze Palestijn koelbloedig afmaakte

Elor Azaria met zijn moeder aan het begin van zijn proces in Tel Aviv in februari.
AP Elor Azaria met zijn moeder aan het begin van zijn proces in Tel Aviv in februari.
Avigdor Lieberman, minister van Defensie in Israël, heeft in een brief aan de president gepleit om het gratieverzoek aan soldaat Elor Azaria goed te keuren. Die soldaat had in maart vorig jaar in Hebron een zwaargewonde Palestijn -die Israëlische soldaten met een mes had aangevallen- met een schot door het hoofd afgemaakt. De beelden gingen de wereld rond.

Azaria werd veroordeeld tot 18 maanden cel, wegens doodslag. Hij schoot de Palestijn door het hoofd, nadat die -geraakt door kogels- buiten strijd op de grond lag. Een mensenrechtenorganisatie kon de feiten filmen. 

De zaak zorgde wereldwijd voor opzien en veroorzaakte ook in Israël heel wat controverse. Ook premier Benjamin Netanyahu heeft zich al voor gratieverlening uitgesproken. De soldaat heeft nooit spijt betuigd. Tijdens zijn proces zei hij dat hij vreesde dat de Palestijn een bomgordel droeg. Maar daar hechtten de rechters weinig geloof aan, de man gedroeg zich "als op een schietstand", klonk het in het vonnis. 

Avigdor Lieberman.
REUTERS Avigdor Lieberman.

Amnesty international en een VN-commissie hadden kritiek op de lichte strafmaat.

In een brief aan de president zegt Lieberman nu "dat het tijd wordt om deze zaak achter zich te laten en mededogen te tonen voor de soldaat". Het is niet duidelijk of de president zijn advies gaat volgen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Waarom zijn er nog rechters nodig als soldaten zelf mogen bepalen wie de doodstraf verdient? Hoog tijd dat Israël politieke leiders krijgt die echt vrede met de Palestijnen willen ipv moord, represaille en inpalmen van hun grondgebied.

 • Ingrid Charlier

  Een schande een weerloze man afslachten en dan nog gratie krijgen. Nog maar eens een bewijs dat Israël niet deugt

 • ka Van der Linden

  opgelet : koelbloedig is niet hetzelfde als 'in koelen bloede'. Deze soldaat is opgeleid om de eigen bevolking te beschermen. Wat is daar nu mis mee ?????????

 • Abdel Hoed

  15 jaar was meer gepast, nu laten ze weeral eens zien hoe ze over de Palestijnen denken

 • Jan Huysmans

  Israël is waarschijnlijk einige de staat die ongestraft mensenrechten kan schenden en zoveel mensen kon doden en verdrijven uit hun land. Voor zulke staat heb ik geen greintje respect.