Israël voert luchtaanvallen uit “doorheen de Gazastrook”

De spanningen lopen weer op in de Gazastrook

Militante Palestijnen in Gaza hebben honderden projectielen afgevuurd op Israël. De Israëlische strijdkrachten voerden op hun beurt meer dan zeventig luchtaanvallen uit en bombardeerden onder meer een televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas.
AFP Militante Palestijnen in Gaza hebben honderden projectielen afgevuurd op Israël. De Israëlische strijdkrachten voerden op hun beurt meer dan zeventig luchtaanvallen uit en bombardeerden onder meer een televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas.
De Israëlische luchtmacht heeft aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger zelf meegedeeld.

"Onze gevechtsvliegtuigen zijn begonnen met het uitvoeren van aanvallen op terroristische doelwitten doorheen de Gazastrook", zo twitterde het leger. Volgens diezelfde bron werden meer dan zeventig doelwitten van Hamas en van de gewelddadige organisatie Islamitische Jihad onder vuur genomen. Even daarvoor hadden de Palestijnen in totaal 200 projectielen en mortiergranaten richting Israël afgevuurd.

Volgens het Gezondheidsminsterie in Gaza hebben de Israëlische raids in Beit Lahia in het noorden van de enclave twee mannen van 22 en 27 jaar dodelijk geraakt. In Rafah, in het noorden van de Gazastrook, kwam ook een 23-jarige man om het leven. Er raakten ook negen Palestijnen gewond. 

Bij de luchtaanvallen werd ook een kantoor van Al-Aqsa TV, een zender van Hamas, vernield. Daarbij raakte niemand gewond, maar de actie zorgde er wel voor dat de zender tijdelijk uit de ether verdween. Niet veel later werd via Twitter aangekondigd dat de uitzendingen op een andere locatie weer worden opgestart. 

EPA

Mortiergranaat

Vlak voor de aanval had Tel Aviv nog melding gemaakt van een Israëlische bus die getroffen werd bij beschietingen vanuit de Palestijnse Gazastrook. Volgens de Israëlische media werd het voertuig geraakt door een mortiergranaat. Eén Israëlische man zou daarbij zwaargewond zijn geraakt.

De spanningen in de regio laaien opnieuw op. Zondagavond was het in Khan Younis in de Gazastrook al tot een vuurgevecht gekomen tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Daarbij zouden zes Palestijnen en één Israëlische soldaat om het leven zijn gekomen. Daarop werden vanuit de Gazastrook verschillende raketten afgevuurd op het zuiden van Israël, zeggen de lokale autoriteiten. 

De onrust in het gebied was de afgelopen maanden al opgelopen door Palestijnse demonstraties bij de grens tussen Gazastrook en Israël. Sinds maart zijn bij dergelijke acties zo’n 220 Palestijnen gedood door Israëlische troepen. Betogers eisen onder meer het recht terug te keren naar gebieden die nu tot Israël behoren.

AFP
AFP
REUTERS
AFP
AP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sofie De coster

    Walgelijk

  • Johan Van de Velde

    Altijd hetzelfde liedje. Hamas lanceert raketten op Israël, Israël voert luchtaanvallen uit, Hamas stuurt cameraploegen naar de plaats waar de luchtaanvallen werden uitgevoerd om zielige foto’s te kunnen maken en verspreiden. En de hele wereld trapt er weer in.