Israël voerde luchtaanvallen uit op militaire doelwitten in Syrië

Het Syrische luchtafweersysteem reageert op een raketaanval boven Damascus. Archiefbeeld.
AFP Het Syrische luchtafweersysteem reageert op een raketaanval boven Damascus. Archiefbeeld.
Het Israëlische leger heeft deze ochtend gezegd dat het achter een reeks luchtaanvallen op militaire doelwitten in Syrië zit. De bombardementen zijn volgens de Israëli’s een antwoord op de raketten die de dag voordien vanuit Syrië waren afgevuurd.

“Gevechtsvliegtuigen van het Israëlische leger hebben een tiental militaire doelwitten van de Iraanse al-Quds Brigades en de Syrische strijdkrachten onder vuur genomen”, luidt het in een verklaring van het leger. De Israëlische strijdkrachten waarschuwen de Syrische regering voorts dat het “Syrische regime verantwoordelijk zal worden gehouden voor alle acties op het Syrisch grondgebied”. 

In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus werden afgelopen nacht verschillende ontploffingen gehoord. Plaatselijke media berichtten eerder al dat de Syrische luchtafweer "meerdere doelwitten" heeft beschoten en getroffen. 

Eerdere explosies

In de nacht van maandag op dinsdag waren in de omgeving van de luchthaven van Damascus ook al explosies te horen. Het staatspersagentschap Sana verschafte geen verdere informatie, maar volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) had het Israëlische leger vijf raketten op het zuiden van Damascus afgevuurd.

De Israëlische luchtmacht heeft in het verleden al herhaaldelijk doelwitten in Syrië aangevallen. De bombardementen zijn volgens waarnemers gericht tegen strijdkrachten die banden hebben met Iran. Israël zou zo willen verhinderen dat zijn aartsvijand zijn militaire invloed in Syrië nog verder uitbreidt. Iran ondersteunt in de Syrische burgeroorlog de regeringstroepen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Benoit

  Rusland zou zich eens iets meer moeten moeien en die Israelis uit de lucht schieten.

 • Pat Vanbeveren

  Dus Syrië bestrijdt de extremisten en Israël bestrijdt Syrië. Goed bezig. En de extremisten bestrijden Israël en Syrië. Zo is de cirkel rond en blijven ze bezig.

 • Ronny Biesen

  Daar gaan we weer!! En weeral als doel Iran. Iemand moet Israel stoppen. Het zijn moordenaars.

 • Gino De Neef

  Mogen we het bewijs zien dat Israël die raketten afschoot en ook gedetailleerde info over de doelwitten ipv uw insinuaties?

 • David Van acker

  Ik hoop dat Iran Israël platbombardeert, en als Amerika ook maar 1 raket afschiet is het gedaan in het Midden-Oosten! Iran heeft 1 van de grootste raket installaties ter wereld! In elke stad staan die op gesteld om 500 raketten per minuut af te schieten, waarom denken jullie dat Amerika nog niet is binnengevallen! Israël, Turkije, Amerika zijn landen die nu eenmaal oorlog nodig hebben om hun economie te redden, en Saudie Arabië zijn de sponsors van die landen!