Israël verscherpt veiligheidsmaatregelen

UNKNOWN

Na de schietpartij in Jeruzalem met negen doden heeft de Israëlische politie vandaag de veiligheidsmaatregelen rond de stad verscherpt. Ook in andere delen van het land werd de alarmtoestand afgekondigd en werden controleposten opgericht. De Westelijke Jordaanoever wordt tot zondag afgesloten.

Gruwelijke start van feestmaand
Een Palestijn was gisteravond een van de bekendste orthodoxe joodse scholen van Jeruzalem binnengedrongen en had in het wild om zich heen geschoten. Op dat ogenblik bevonden zich ongeveer 300 studenten in de school, die het begin van de joodse feestmaand Adar vierden. De acht gedode studenten zullen nog deze middag bijgezet worden. Volgens de Israëlische radio blijft de gezondheidstoestand van drie zwaargewonden kritiek. In totaal worden nog elf mensen in het ziekenhuis behandeld

Israël vraagt steun
Verscheidene Israëlische politici eisten inmiddels dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen worden stopgezet. De Palestijnse president Mahmoed Abbas veroordeelde de aanslag, maar tegelijkertijd ook de moordende aanvallen van het Israëlisch leger op Palestijnse burgers. In een verklaring van het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken luidt het dat Israël verwacht dat de vrije wereld de aard van het terroristisch gevaar begrijpt en Israël in de strijd tegen het terrorisme steunt.

Amerika reageert
De Amerikaanse president George Bush heeft de aanslag veroordeeld als 'barbaars'. In een telefoongesprek met de Israëlische premier Ehud Olmert bood Bush zijn condoleances aan. Ook Minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei eerder in Brussel dat de aanval 'een terreurdaad en een perversiteit' was.

Het was de eerste aanslag in Jeruzalem sinds 29 januari 2004, toen een Palestijn met een zelfmoordaanslag 19 Israëli's mee de dood insleurde. (belga/ap/sd)

UNKNOWN
"Terreurdaad en perversiteit"
UNKNOWN "Terreurdaad en perversiteit"