Israël veroordeelt Palestijnse topman tot 30 jaar cel

Ahmed Saadat.
UNKNOWN Ahmed Saadat.

Een Israëlische militaire rechtbank heeft de secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), Ahmed Saadat, tot 30 jaar cel veroordeeld. De man stond onder meer terecht voor zijn aandeel in de moord op de toenmalige Israëlische minister van Toerisme Rehavam Zeevi in 2001. Israël beschouwt hem als de opdrachtgever.

Parlementslid
Saadat, ook lid van het Palestijnse parlement, kwam pas in maart 2006 in Israëlische handen, samen met enkele anderen, toen het leger de gevangenis in Jericho op de Westelijke Jordaanoever waar Saadat opgesloten zat, bestormde. Volgens mediaberichten heeft de Palestijnse president Mahmoed Abbas (Fatah) tot nu toe al meermaals bij de Israëlische premier Ehud Olmert aangedrongen om Saadat vrij te laten.

Onderdak bij Arafat
Saadat vond na de aanslag op Zeevi onderdak in het hoofdkwartier van de toenmalige Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah. Het hoofdkwartier werd door Israël in 2006 bestormd. De belegering werd pas stopgezet na een akkoord onder internationale bemiddeling. Saadat werd opgesloten door de Palestijnen maar hij kreeg Britse en Amerikaanse bewakers. Toen die wegtrokken, bestormde Israël de gevangenis.

PLO
Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina is de extreemlinkse organisatie die in de jaren 60 opgericht werd door de begin 2008 overleden George Habash. Het Volksfront raakte bekend door een reeks vliegtuigkapingen in de jaren 70. Het Volksfront is net als Fatah een van de deelorganisaties van het PLO. (belga/dea)