Israël vernielt met Belgisch geld betaald project op Westoever

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Israël heeft in bezet gebied opnieuw infrastructuur vernield die met Belgisch belastinggeld was gefinancierd. In Khirbet Ad-Duqaiqah, nabij Hebron, hebben Israëlische troepen drie cisternen en minstens 2.500 bomen vernield. Dat meldt De Standaard vandaag onder aanhaling van Groen. 

Oxfam, de ngo die het project met Belgisch ontwikkelingsgeld heeft uitgevoerd, bevestigt het nieuws.
Oxfam schat de schade op meer dan 75.000 euro.  Het is niet de eerste keer dat Israël door België gefinancierde ontwikkelingsprojecten op de Westoever vernielt. België vroeg eind 2017 compensatie aan Israël voor de vernieling van zonnepanelen en prefab-schoolklasjes. Voor zover bekend ging Israël niet in op die vraag.

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordelen de afbraak van drie waterreservoirs, 2.500 bomen en een afsluithek in Dukaika, ten zuiden van Hebron. Die infrastructuur maakt deel uit van een humanitair project van Oxfam, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De Croo en Reynders noemen de afbraak door Israël “onaanvaardbaar”. Ze dringen bij Tel Aviv aan op tekst en uitleg en compensaties.

Compensaties

“Deze nieuwe reeks afbraken en inbeslagnemingen van vitale infrastructuur is onaanvaardbaar”, zeggen De Croo en Reynders in een gezamenlijk persbericht. “De Belgische ontwikkelingsprojecten willen net een antwoord bieden op de humanitaire noden en worden uitgevoerd met het grootste respect voor het internationale humanitaire recht en de transparantieprincipes inzake ontwikkelingshulp”, klinkt het.

De Croo en Reynders wijzen er (nogmaals) op “dat de afbraak van infrastructuur en woonsten op de Westelijke Jordaanoever, bezet Palestijns grondgebied, ingaat tegen het internationale humanitaire recht en meer bepaald de vierde conventie van Genève en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad”.

België heeft in het verleden telkens gevraagd om de getroffen projecten te herstellen of de opgelopen schade te compenseren. België zal ook in dit geval, via de ambassadeur in Brussel en in Tel Aviv, “onmiddellijk uitleg vragen aan de Israëlische regering en aansturen op compensaties”. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • EDDY VAN LANDEGHEM

  Oorlogverklaring? goed bezig.

 • Joseph Vande Reyd

  Nog maar eens een bewijs dat "ontwikkelingshulp "een vorm van het achterover gooien van belastinggeld is,miljoenen aan "ontwikkelingshulp "garanderen politici en hun aanhang van extra mooie inkomsten want effectief aantonen waar die miljoenen aan verdampt zijn is quasi onmogelijk, in Israël zijn het vernielde bomen en in Zuid-Afrika zal het iets anders zijn maar DeCroo is er wel wat miljoentjes beter van geworden van "zijn"fenomenale 43 miljoen bijdrage

 • Niko Karavas

  De linkse pers zal het nooit leren, het zal hardleers moeten gebeuren om ze met hun politieke agenda te laten stoppen.

 • Lode vleminckx

  Bewijst maar weer dat alle centen die aan de ngo's gegeven worden, weggegooid geld is. Die wel eerst afgeroomd worden door de bobo's.

 • YVES DE GROOTE

  Europa zou eindelijk eens zijn steun aan Israël moeten herzien en zelfs afschaffen. Zulke daden zijn in strijd met het volkerenrecht van de VN en zelfs niet in overeenstemming met het oorlogsrecht (jaja dat bestaat ook).