Israël valt opnieuw Hamas-doelwitten aan na raketbeschietingen

Een Palestijnse man inspecteert de plaats die Israël heeft gebombardeerd.
AFP Een Palestijnse man inspecteert de plaats die Israël heeft gebombardeerd.
De Israëlische luchtmacht heeft volgens militaire bronnen opnieuw verschillende doelwitten aangevallen van de islamistische beweging Hamas in de Gazastrook. Ze zijn een reactie op eerdere raketbeschietingen van Hamas, zegt het leger donderdagnacht. Volgens de Israëlische hulpdiensten raakten in het Israëlische Sderot een vrouw en haar drie weken jonge baby gewond, toen ze probeerde te schuilen voor de raketten en ten val kwam.

Militante Palestijnen vuurden drie raketten af op Israël. Twee werden onderschept door het raketafweersysteem Iron Dome, zegt het leger. De luchtmacht viel deze nacht vervolgens onder meer een ondergronds wapenfabriek in de Gazastrook aan. Vandaag voerde het leger opnieuw een luchtaanval uit. Dat maakt vandaag de derde dag op rij dat het Israëlische leger een operatie uitvoert in de Gazastrook.

Omdat er ballonnen met springstof de lucht in waren gelaten en er een observatieantenne werd beschoten, had het Israëlische leger al donderdagavond doelwitten in de Palestijnse strook aan de Middellandse Zee beschoten. Het was al de tweede keer in minder dan 24 uur dat dat gebeurde. Woensdagavond vielen gevechtsvliegtuigen stellingen van Hamas aan na een raketaanval.

Het Iron Dome raketafweersysteem van Israël eerder in actie nabij Sderot, in Israël eind december vorig jaar.
AP Het Iron Dome raketafweersysteem van Israël eerder in actie nabij Sderot, in Israël eind december vorig jaar.

In 2007 verscherpte Israël een blokkade van de Gazastrook, die intussen ondersteund wordt door buurland Egypte. Beide landen zeggen dat te doen uit veiligheidsoverwegingen. Ongeveer twee miljoen inwoners leven in zeer slechte omstandigheden in de kuststrook. Palestijnen protesteren regelmatig tegen de blokkade. Israël, de VS, maar ook de EU beschouwen Hamas als een terreurorganisatie. De vernietiging van Israël is een van haar doelstellingen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pascal devillé

    Beste oplossing voor de gewone palestijnen is dat Palestina opgaat in Israel.Maar het zijn de extreme islamkrachten die dat niet accepteren.

  • raymond van der craen

    Ik snap die mensen van de Gazastrook wel. Hoe zou je zelf zijn als je strook waarop je leeft hermetisch afgesloten wordt en in het feite niets meer dan een open gevangenis is waar de meest elementaire basisproducten en geneesmiddelen ontbreken.