Israël valt Gazastrook weer aan, Syrië vraagt spoedzitting Veiligheidsraad over Golanhoogte

Wegwijzers op de Golanhoogte. Archieffoto.
afp Wegwijzers op de Golanhoogte. Archieffoto.
Israël heeft gisterenavond nieuwe aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, als vergelding voor raketten die vanuit het Palestijnse gebied naar Israël zijn geschoten. “Onze luchtmacht heeft net verschillende terreurdoelwitten van Hamas in Gaza aangevallen”, aldus het Israëlische leger in een tweet. Syrië heeft intussen aan de Veiligheidsraad gevraagd een spoedzitting te organiseren over de door Israël geannexeerde Golanhoogte. Dat melden diplomatieke bronnen.

In het zuiden van Israël gingen er gisterenavond alarmsirenes af om te waarschuwen voor luchtaanvallen. De politie zegt dat een raket die vanuit Gaza afgevuurd is, onderschept werd door raketafweersysteem Iron Dome. Palestijnse militanten verbraken ook een door Egypte bemiddelde wapenstilstand door ballonnen met explosieven de grens over te laten vliegen. Dat melden Israëlische media.

De nacht ervoor waren er ook al beschietingen heen en weer. De spanningen tussen Israël en Hamas, dat de Gazastrook bestuurt sinds 2007, laaien hoog op twee weken voor de parlementsverkiezingen in Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu krijgt zowel van de linker- als van de rechterkant kritiek omdat hij te laks zou zijn tegenover Hamas.

Netanyahu kortte maandag een bezoek aan de Verenigde Staten met enkele uren in om de situatie in zijn land van dichtbij te kunnen opvolgen. Tijdens dat bezoek ondertekende Trump een verklaring waarin hij de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte formeel erkent. Israël annexeerde het gebied in 1981, maar volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Spoedvergadering

Syrië heeft volgens diplomatieke bronnen intussen aan de Veiligheidsraad gevraagd een spoedzitting te organiseren over de Golanhoogte. Frankrijk, sinds maart de voorzitter van de Veiligheidsraad, moet nu een datum vastleggen voor de vergadering. 

Mogelijk gaat de zitting niet door als een van de vijftien leden van de Veiligheidsraad een procedurestemming vraagt.

Israëlische militairen op de Golanhoogte. Archieffoto.
afp Israëlische militairen op de Golanhoogte. Archieffoto.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc verriest

  17de episode in dit conflict. Palestijnen vuren raketten af op Israël, Israël slaat keihard terug. Veel schade door Israëlische tegenaanval, Europa doneert geld om de schade te herstellen, de Palestijnse politici lopen met een deel van dat geld weg. 18de episode in dit conflict. Palestijnen vuren raketten af op Israël, ......

 • Paul Boutsen

  Waarom vroeg Syrië geen spoedzitting van de veiligheidsraad als Hamas Israël bestookte met raketten?

 • Ronny Biesen

  Altijd zelfde liedje. Isreal zegt dat ze raketten onderscheppen, nooit enig bewijs. Maar toch schieten ze dan onder mom van "vergelding" de rest van Gaza overhoop. Het zijn gewoon leugens. Men moet deze schurkenstaat stoppen vooraleer er een derde wereldoorlog uitbreekt in het Midden Oosten.

 • Mo Biraja

  Waneer gaan die Amerikanen hun kleine broer eens wa manieren leren in plaats van hun carte blanche te geven Maar ja daar is de joodse lobby te sterk vertegenwoordigd in de USA plus politieke recuperatie van de islamofobie