Israël stopt brandstofleveringen aan Gazastrook

Demonstratie in de Gazastrook
AFP Demonstratie in de Gazastrook
Het was opnieuw een bloedige dag op de Gazastrook, waar de Palestijnen al maandenlang nagenoeg elke vrijdag protesteren tegen de Israëlische bezetting. Minstens zeven Palestijnen kwamen om bij demonstraties aan de grens. Intussen kondigt Israël aan dat het niet langer brandstof gaat leveren aan de Gazastrook.

Volgens het Israëlische leger waren er vrijdag zo'n 15.000 Palestijnen opgedaagd om te protesteren. Er werden autobanden in brand gestoken en met stenen en granaten naar de soldaten gegooid, zegt het leger. Toen een twintigtal demonstranten erin slaagden om een opening te forceren aan de grens en de veiligheidsperimeter betraden, openden de soldaten het vuur. Zeker zeven Palestijnen kwamen om, zo'n 252 raakten gewond, zegt een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Bij de gewonden waren ook minderjarigen.

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, kondigde daarop aan dat hij met onmiddellijke ingang de levering van brandstof aan Gaza gaat stopzetten. Hij verwees hiervoor naar het geweld in het gebied. "Vrijdagochtend zijn vier vrachtwagens vanuit Israël brandstof komen leveren en meteen daarna brak het geweld uit. Er was een ernstige poging om de (Israëlische) grens te doorbreken en soldaten aan te vallen", verantwoorde de minister zijn beslissing.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Sonck

  Autobanden in brand steken. Dat is niet goed voor het milieu.

 • dominique castelein

  wanneer zal Israel die boel in de Gaza definitief opruimen en opkuisen en wij,Europa,moet stoppen met geld te sturen naar de palestijnen,wij zijn de fout,zij werken niet n kunnen rijkelijk leven met westers geld,en het ergste is dat ze hier proberen te geraken om terroristische aanslagen te plegen,schandalig

 • Ronny Vansteelandt

  De grens van een gestolen land waar honderden huizen staan die in 1948 gestolen zijn van de originele bewoners die gewoon hun land en bezit terug willen.

 • rudolf jacobs

  1) vraagje,waarom moet er steeds vermeld worden ,dat er ook minderjarige bij waren,alsof die niet met stenen en of granaten kunnen gooien of met een geweer schieten,die horen in de school te zitten,trouwens iedereen weet tot waar de grens is,en gelukkig is het daar niet zoals in europa en belgie waar de deuren openstaan voor,jan en alleman,