Israël start luchtaanvallen op Gazastrook

Israëlische politieagenten en soldaten bezoeken maandagochtend een huis in Mishmeret dat is verwoest door een raketaanval.
Reuters/Ammar Awad Israëlische politieagenten en soldaten bezoeken maandagochtend een huis in Mishmeret dat is verwoest door een raketaanval.
Het Israëlische leger is deze namiddag gestart met luchtaanvallen op de Gazastrook als reactie op een raketaanval in de buurt van Tel Aviv, waarbij zeven gewonden vielen. Dat hebben getuigen en het Israëlische leger gemeld. Premier Benjamin Netanyahu liet vandaag vanuit de VS weten dat Israël op “een expliciete manier” zal reageren op de raketaanval. 

Door een raketaanval vielen vanochtend in het Israëlische Mishmeret, een landbouwcoöperatie ten noorden van Tel Aviv, minstens zeven gewonden, onder wie twee kinderen. Het Israëlische leger onderzoekt wie de raket heeft afgevuurd, en stelt dat die afkomstig was uit de Palestijnse Gazastrook. Hamas ontkent echter alle betrokkenheid.

Toch ging Israël op zijn beurt over tot het bestoken van de Gazastrook. Israëlische helikopters hebben maandagnamiddag volgens getuigen minstens drie aanvallen uitgevoerd in het westen van de Gazastrook tegen een site van de gewapende tak van Hamas, de islamitische politieke beweging die de Gazastrook bestuurt.

Veiligheidsbronnen op de Gazastrook meldden dan weer dat Israëlische gevechtsvliegtuigen twee militaire faciliteiten en trainingscentra in Gaza-stad hebben aangevallen.

Ziekenhuizen op de Gazastrook werden in een hoge staat van paraatheid gebracht. Hamas had uit voorzorg verschillende gebouwen en militaire posten ontruimd. Er zijn tot nu toe geen meldingen van gewonden.

Bij een raketaanval op een woning in Tel Aviv vielen vandaag zeven gewonden, onder wie ook kinderen.

“Israël zal dit niet tolereren, ik zal dit niet tolereren”, aldus Netanyahu tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Washington. “We gaan doen wat wel altijd doen, ons volk en onze staat verdedigen.” Trump, die net maandag een verklaring ondertekende waarin hij de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte erkent, noemde de aanval “verachtelijk”.

De Israëlische premier Netanyahu liet maandag weten dat hij zijn bezoek aan de VS met enkele uren inkort vanwege de raketaanval, om de operaties in Israël van dichtbij op te volgen. Hij voegde daaraan toe dat de parlementsverkiezingen van 9 april hem niet zullen verhinderen oorlog in de Gazastrook te voeren.

Hamas ontkent alle betrokkenheid

Op 14 maart werden ook al twee raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd op Tel Aviv, de tweede stad van Israël. Toen vielen geen gewonden. De volgende dag beschoten Israëlische vliegtuigen ruim honderd doelwitten van Hamas, de extremistische beweging die in de Gazastrook aan de macht is. Kort daarna zouden Hamas en Israël tot een wapenstilstand besloten hebben, maar de dagen daarop bleef het onrustig.

Hamas ontkent echter achter de raketaanval te zitten. Ze zegt geen enkele interesse te hebben in een confrontatie met de Joodse staat.

“Niemand van de verzetsbewegingen heeft er baat bij om raketten vanuit Gaza af te vuren naar de vijand, ook Hamas niet”, verklaarde een hoge vertegenwoordiger van Hamas anoniem aan AFP. Volgens hem zou de raket per ongeluk afgevuurd zijn door het stormachtige weer.

Gevreesd wordt dat het geweld nog verder zal oplaaien. Op 30 maart is het een jaar geleden dat een serie protesten begon waarbij Palestijnen onder meer demonstreerden voor het recht van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar Israël en tegen de Israëlische blokkade van de Gazastrook. Nadat het Israëlische leger hard ingreep vielen destijds ruim honderd doden. Daarop volgde harde kritiek op Israël vanuit de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties.

Mishmeret ligt zo’n tachtig kilometer ten noorden van Tel Aviv. Het zou het verst gelegen getroffen doelwit zijn vanuit de Gazastrook sinds de Gaza-oorlog van 2014.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.