Israël schort bombardementen drie uur op

UNKNOWN

Het Israëlische leger heeft vandaag zijn bombardementen op de Gazastrook voor drie uur opgeschort om "humanitaire redenen", zo heeft legerwoordvoerder Peter Lerner gemeld. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur Belgische tijd zijn er volgens de woordvoerder geen bombardementen. Daardoor kan humanitaire hulp worden aangevoerd, kan de bevolking zich bevoorraden en kunnen de ngo's hun werk doen, zei Lerner.

Eerder had premier Ehud Olmert ook beslist dat er een humanitaire corridor moet komen waardoor 80 vrachtwagens hulp en 460.000 liter brandstof Gaza zouden kunnen binnenbrengen.

School
In de Gazastrook zijn gisteren nog zeker veertig mensen omgekomen bij een bombardement van een VN-school. Daarbij kwam ook een groot aantal kinderen om het leven. De Verenigde Naties hebben ten stelligste ontkend dat er in de school Palestijnse strijders aanwezig waren, zoals Israël zegt.

Terwijl er een pauze in de bombardementen is, denken de Israëlische ministers er ondertussen over na of het offensief op Gaza al dan niet nog moet worden opgevoerd, dan wel of de joodse staat een Egyptisch-Frans bestandsvoorstel zou moeten aanvaarden.

Tunnels en bunkers
Vandaag heeft het Israëlische leger in ieder geval al zowat veertig doelen in de Gazastrook aangevallen, aldus een militaire woordvoerder. Het betreft lanceerinstallaties voor raketten, alsmede tunnels en bunkers tussen huizen in bebouwde zones.

Volgens hulpverleners in Gaza zijn sinds de start van het offensief op 27 december al 675 Palestijnen gedood en 3.050 gewond.

Een coalitie van ngo's, waaronder Broederlijk Delen en Ofxam International, heeft de Europese Unie gevraagd het proces om de banden met Israël aan te halen op te schorten totdat de Israëlische regering met een algeheel staakt-het-vuren heeft ingestemd en vrije toegang tot Gaza verleent.

Waterafvoer
Tienduizend bewoners van de Gazastrook dreigen het slachtoffer te worden van het ineenstorten van het systeem voor waterafvoer tengevolge van de Israëlische bombardementen. Wegens gebrek aan stroom en brandstof werken de pompen niet meer die het afvalwater naar bassins in het noorden van Gaza moeten stuwen. Die pompen zijn van vitaal belang om te vermijden dat het belangrijkste opvangbassin voor afvalwater, in Beit Lahyia, overloopt. Bovendien worden de wanden van dit bassin bedreigd door de schokgolven van de bommen die in de buurt ontploffen en door eventuele regenval. (belga/sps/gb)