Zes doden bij aanslag op synagoge in Jeruzalem

In een synagoge in Jeruzalem is vanochtend een terroristische aanslag gepleegd. Twee gewapende Palestijnen zouden in de synagoge de aanwezige mensen aangevallen hebben. Daarbij vielen zes doden (waaronder de twee daders) en (zwaar)gewonden. In een reactie heeft Hamas de aanslag als een "heroïsche daad" omschreven. De Palestijnse extremisten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben de aanslag opgeëist. De politie heeft de daders neergeschoten.

Twee Palestijnse neven van 22 en 27 jaar zouden de aanslag hebben gepleegd. Ze waren gewapend met een vuurwapen, bijlen en messen. De twee werden neergeschoten door de politie. Van die actie circuleren beelden op internet.

REUTERS

De aanval gebeurde in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultra-orthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd "met harde hand te reageren op de brute moord op Joden die kwamen bidden". De premier legt de schuld van de aanval bij de radicale Palestijnse Hamas-beweging en bij de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Hij zou de Palestijnen aanzetten tot geweld. Hamas noemde de aanslag "een heroïsche daad". Ook zei Netanyahu dat de internationale gemeenschap de aansporing tot geweld van Hamas negeert.

"Pure terreur"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemde de aanslag "pure terreur". Volgens hem heeft de aanval "simpelweg geen plaats in het menselijk gedrag". Kerry deed zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Londen. Hij riep Palestijnse leiders op de aanslag te veroordelen.

REUTERS
EPA

Het is al enkele weken zeer onrustig in en rond Jeruzalem. Voornaamste twistpunt is de toegang tot de Tempelberg, die enkele weken lang ontzegd werd aan de moslims.

Buschauffeur

Begin deze week hadden radicale Palestijnse groeperingen, waaronder ook Hamas, opgeroepen tot wraak nadat een Palestijnse buschauffeur zondag opgehangen werd teruggevonden in zijn bus, op een parkeerterrein in Jeruzalem.

Volgens de politie pleegde de 32-jarige man zelfmoord en vonden Israëlische dokters geen bewijzen voor een misdaad tijdens de autopsie.

De familie van het slachtoffer zei echter dat niets erop wees dat hij zelfmoord wou plegen, en dat extremistische joden hem vermoord hebben. Buurtbewoners van de man gooiden gisteren al met stenen naar de politie.