Zaterdagwerk Intel lokt protest uit bij extremistische Joden

UNKNOWN

Zowat tweeduizend ultraorthodoxe joden hebben vandaag in Jeruzalem geprotesteerd nabij een fabriek van Intel, de Amerikaanse producent van computerchips. De fabriek blijft namelijk op zaterdag, de heilige dag (sjabbat) van de joden, en dat vinden ze niet kunnen. Dat meldt de politie.

Journalisten aangevallen
De manifestanten scandeerden "sjabbat, sjabbat" en riepen de directie van Intel op om de heilige rustdag van de joden te respecteren.

Tientallen van hen vielen journalisten aan. Ze gooiden stenen naar de reporters en bespuwden hen. Er vielen geen gewonden.

Onderhandelingen
Deze week liepen de onderhandelingen tussen Intel en de vertegenwoordigers van de ultraorthodoxen op niets uit. Rond de fabriek werd er prikkeldraad gehangen om ze te beschermen tegen de manifestanten.

"We werkten in functie van de vraag van het bedrijf. Als dat nodig is, werken we ook tijdens de sjabbat", verklaarde Kobi Becker, de woordvoerder van Intel in Israël.

Geweld
Het protest vindt plaats na andere protestacties, vaak gewelddadig, van de ultraorthodoxe gemeenschap in Jeruzalem tegen de opening van een parking tijdens de sjabbat. De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, had groen licht gegeven voor de opening.

Eén op drie
De ultraorthodoxen vertegenwoordigen een derde van de anderhalf miljoen joodse inwoners van Jeruzalem. Tijdens de sjabbat mag er traditioneel niet gewerkt worden en mag geen geld noch energie gebruikt worden. (belga/edp)