Woordvoerder Netanyahu onder vuur om beledigen 'antisemiet' Obama en Kerry

Ran Baratz.
REUTERS Ran Baratz.
De Israëlische premier Netanyahu gaat de benoeming heroverwegen van de omstreden Ran Baratz tot zijn woordvoerder. De conservatieve Baratz (42) werd woensdag door Netanyahu benoemd, hoewel hij op Facebook suggereerde dat president Obama antisemitisch was. Ook schreef hij dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry de intelligentie had van een tiener.

"Zo ziet modern antisemitisme eruit in het Westen en in liberale landen", schreef Baratz in maart over de reactie van Obama op de toespraak van Netanyahu in het Amerikaanse Congres. 

De premier bekritiseerde toen Obama's akkoord met Iran over beteugeling van het Iraanse nucleaire programma. "Een man met het verstand van iemand boven de 12 jaar", schreef Baratz in oktober op een nieuwswebsitie over Kerry. De opmerkingen zijn ook opvallend omdat mediatsaar Baratz, in zijn functie van directeur Communicatie, juist moet waken over de reputatie van Israël in het buitenland. 

Netanyahu staat nu onder grote druk in Israël en in de VS om af te zien van de voordracht van Baratz, een van de honderdduizenden Joodse kolonisten woonachtig op de Westelijke Jordaanover. Het Israëlische kabinet moet nog akkoord gaan met zijn benoeming. Baratz, oprichter van een conservatieve nieuwswebsite en docent filosofie, heeft zijn excuses aangeboden en om een gesprek gevraagd met Netanyahu.

De premier zag zich gisteren gedwongen afstand te nemen van Baratz nadat de oude, beledigende Facebook-berichten in de publiciteit waren gekomen. Netanyahu, die claimde niets te weten van de posts, maakt zich juist op voor een bezoek aan de VS. Hij heeft maandag een gesprek met Obama, met wie hij al jaren een ijzige relatie heeft.

Aanstootgevend

Behalve over Amerikaanse politici laat Baratz zich ook beledigend uit over de Israëlische president Reuven Rivlin. Hij noemt het staatshoofd, dat zeer populair is, een "marginaal figuur" en daaron niet de moeite waard om te vermoorden. "Ik heb zonet de posts van Ran Baratz gelezen", zei Netanyahu in een verklaring. "Ze zijn onacceptabel en niet in lijn met mijn standpunten of die van de regering", aldus de premier. 

Hij wees erop dat Baratz inmiddels zijn excuses had aangeboden. Baratz gaat ook niet mee naar Washington. Netanyahu zei dat hij volgende week, na terugkeer uit de VS, gaat praten met zijn kersverse woordvoerder. Na de benoeming van Baratz had Netanyahu een telefonisch gesprek met Kerry.

De woordvoerder van Kerry hekelde gisteren direct in klare taal de beledigingen. Amerika is Israëls belangrijkste bondgenoot. Sinds 1948 heeft Israël,zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Congressional Research Service, zo'n 121 miljard dollar van de VS gekregen. Het overgrote deel bestaat uit militaire hulp. 

"Zijn opmerkingen over Amerikaanse functionarissen, inclusief de president en minister Kerry, zijn verontrustend en aanstootgevend", aldus Kerry's woordvoerder. "We verwachten dat regeringsfunctionarissen van elk land, in het bijzonder van onze bondgenoten, met respect praten over vooraanstaande Amerikaanse functionarissen."

Cabaretier

Baratz schreef ook dat Kerry een baan moest zoeken als cabaretier omdat hij zijn toespraken komisch en lachwekkend vond. Ook stak hij de draak met de gewoonte van Israëlisch president Reuven Rivlin om op officiële reizen economy te vliegen. 

Hij schreef dat het staatshoofd dit makkelijk kon doen uit veiligheidsoogpunt, omdat Rivlin toch maar "een marginaal figuur" was in Israël. 

Nadat Netanyahu ernstig in verlegenheid was gebracht door Baratz, bood die gisteren op Facebook direct zijn excuses aan voor zijn "kwetsende opmerkingen". "Deze berichten waren haastig en soms op humoristische wijze geschreven, zoals een privépersoon schrijft op internet."