Weer minstens 4 doden en 40 gewonden bij Palestijnse protesten

Palestijnse betogers rennen voor traangas tijdens confrontaties met Israëlische soldaten langs de grens tussen Gaza en Israël.
AP Palestijnse betogers rennen voor traangas tijdens confrontaties met Israëlische soldaten langs de grens tussen Gaza en Israël.
Zeker vier actievoerders zijn vandaag om het leven gekomen bij nieuwe confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse demonstranten. Ze overleden aan schotwonden, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ten minste veertig anderen zouden gewond zijn geraakt.

Sinds het begin van de Palestijnse protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn al circa 35 doden en meer dan 4200 gewonden gevallen. Sommige Palestijnse actievoerders hadden vandaag gereedschap meegenomen om door het grenshek te breken. Israëlische militairen gebruikten luidsprekers om mensen te waarschuwen de barrière niet te naderen.

De Israëlische strijdkrachten zeiden dat zich ongeveer 3000 betogers hadden verzameld bij de grens. Internationaal is kritiek geuit op het feit dat militairen met scherp schieten. De Israëlisch-Amerikaanse actrice en Oscarwinnares Natalie Portman (36) weigert uit protest tegen het geweld een hoge prijs in Israël in ontvangst te komen nemen. Ze is volgens een verklaring "extreem teleurgesteld in de recente gebeurtenissen in Israël en wil daarom niet aanwezig zijn bij een openbare gelegenheid".

Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens van de overbevolkte, geïsoleerde en straatarme Gazastrook. Aanleiding voor deze 'Mars van de Terugkeer' (naar Palestina) is het zeventigjarig bestaan van de staat Israël.

EPA
EPA
EPA
EPA12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  In plaats van Israël te veroordelen, zou de internationale gemeenschap die Palestijnse 'leiders' voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten brengen. Aanklacht: minderjarigen aanzetten om geweld te gebruiken. Want in tegenstelling tot wat de linkse main stream media berichten, zijn het die Palestijnen die ruzie zoeken en die proberen om de Israëlische grens over te steken. Gevolg: het Israëlisch leger schiet met dodelijke kracht.

 • Marc Baeyens

  Hoe meer doden en gewonden hoe liever Hamas het heeft. Het volk dient gewoon als kanonnenvlees om hun terroristen strijd te winnen.

 • Franco Sechi

  Kwamen wij ook niet in opstand toen de Duitsers ons land bezetten? Maar hier waren we vrijheidsstrijders terwijl ze daar terroristen worden genoemd. De macht van de Israëlische bezetters....

 • Patrick Vanbeveren

  Milieu daar hebben die moslimextremisten nog nooit van gehoord. Dat is wel duidelijk.

 • JAN krommentak

  Is dit wat de joodse gemeenschap verstaat over de hand rijken ! en dit wil men in onze politiek integreren ?