VS geven 500 miljoen dollar steun aan Palestijnen

De Amerikaanse president Barack Obama in Israël.
PHOTO_NEWS De Amerikaanse president Barack Obama in Israël.
De Verenigde Staten hebben voor bijna 500 miljoen dollar (ongeveer 385 miljoen euro) steun toegezegd aan de Palestijnen, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Het gaat om geld dat enkele maanden geleden door het Congres bevroren werd, maar nu gedeblokkeerd is.

"We hebben voor 295,7 miljoen dollar aan hulp gepland in de begroting van 2012 en 200 miljoen in de begroting van 2013", zo meldde Victoria Nuland, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de begroting van vorig jaar was via het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (Usaid) 195,7 miljoen dollar voorzien voor economische en humanitaire hulp en voor ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast was ook 100 miljoen dollar voorzien om de Palestijnse gebieden te steunen bij de strijd tegen drugs.

De 200 miljoen dollar uit de begroting van dit jaar, zal als directe steun aan de Palestijnse autoriteiten worden overgemaakt. De deblokkering van het geld komt er aan het eind van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan het Midden-Oosten.