Vooraanstaande Palestijnse vredesonderhandelaar mag VS niet meer binnen

PLO-kopstuk Hanan Ashrawi.
afp PLO-kopstuk Hanan Ashrawi.
Hanan Ashrawi, een vooraanstaande Palestijnse onderhandelaar, krijgt voor de eerste keer in haar carrière geen visum voor de VS. Volgens de vrouw wordt ze gestraft omdat ze kritisch is voor de Trump-administratie en Israël.

Ashrawi is lid van het bestuurscomité van de De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, een koepelorganisatie van Palestijnen die streven naar een eigen staat. Ze neemt al decennialang deel aan vredesgesprekken met Israël.

“Het is officieel! Mijn Amerikaanse visumaanvraag is afgewezen. Geen aangegeven reden”, schrijft Ashrawi aan het begin van een reeks twitterberichten over de zaak. 

“Ik heb elke minister van Buitenlandse Zaken ontmoet (en met hen onderhandeld) sinds Shultz (Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken van 1982 tot 1989, red.) en elke president sinds George H.W. Bush (met uitzondering van de huidige administratie)”, schrijft de 72-jarige vrouw die zelf een doctoraat in de VS behaalde en het land frequent bezoekt. 

Kritiek

Ze wordt afgerekend op het feit dat ze een  “uitgesproken criticus van deze administratie en haar ondergeschikten” is en op haar “nultolerantie voor de Israëlische bezetting in al haar hoedanigheden als een erg doordringende vorm van verdrukking, onteigening en ontkenning”, stelt Ashrawi. “Deze administratie heeft beslist dat ik het niet verdien om voet aan wal te zetten in de VS.”

De vrouw had een B-1/B-2-visum aangevraagd dat nodig is voor zakenreizen of toeristische bezoeken aan de VS. Het is de allereerste keer dat ze geen visum krijgt. “Bijna mijn hele leven ga ik heen en weer, om mensen te ontmoeten en overal te spreken. Dit is nieuw”, vertelt ze. “Ze (de Trump-administratie, red.) proberen ons te straffen.”

Bekvechten

Ashrawi kwam de voorbije maanden in de kijker te staan omwille van haar gebekvecht met Jason Greenblatt, die in opdracht van Trump werkt aan een vredesplan voor het Midden-Oosten: “Deze zelfverklaarde advocaat/ apologeet voor Israël beweert niet alleen te weten wat goed is voor de Palestijnen, maar beweert ook dat hij hen beter kent dan zij zichzelf kennen. Betuttelende, neerbuigende hoogmoed!”, schreef ze gisteren op Twitter.

In februari tweette Greenblatt nog dat Ashrawi “altijd welkom” is voor een ontmoeting op het Witte Huis. Toen Ashrawi een maand later de Israëlische militaire aanvallen op Gaza veroordeelde, beschuldigde hij haar op Twitter van “slecht beoordelingsvermogen”.

Verzuurde relatie Palestina-VS

De rancune tussen de VS en Palestina is onder het bewind van Trump op de spits gedreven. Toen de Trump-administratie eind 2017 Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël, schroefde ze na kritiek van de Palestijnen ook de financiële hulp aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook terug.

Washington zegt mogelijk al volgende maand met een plan op de proppen te kunnen komen voor de heropstart van vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina. Riyad al-Maliki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, merkte vorige week op dat de VS echter een plan lijken op te stellen voor een Palestijnse overgave aan Israël in plaats van een vredesakkoord.

Vorige maand kreeg  ook Omar Barghouti, een Palestijnse leider van een internationale campagne tot het boycotten van Israël, geen visum voor de VS. 

De Amerikaanse autoriteiten willen niet op de zaken reageren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Toen miljardair,terrorist,nobelprijswinnaar,etc. Arrafat het fatsoen had gewoon dood te gaan hebben een aantal schatrijke parvenus,onderwie deze dame,het roer overgenomen. mvg.

 • oswald billiet

  Ashrawi was de rechterhand van Arafat, die zij behoedde voort sterke uitspraken. Als Palestijnse diplomate, maar ook voorvechtster, heeft zij wel gezorgd dat de spanningen niet te fel opliepen en temperde zijn de intifada. Het is droevig dat de V.S deze dame niet wil horen en daarmee een toestand bestendigt die vrijwel uitloos is en blijft. Het Palestijnse volk heeft al genoeg geleden.

 • Marc Haaren

  Hij is geen vredespnderhandelaar. De ploeg wenst maar één ding: de vernietiging van Israël. Daarom zullen ze nooit resultaten halen uit vredesonderhandelingen. Zie maar naar de vorige vergaande vredesvoorstellen... Beter konden ze echt niet worden, maar telkens afgewezen, niet aanvaard door de Palestijnen....

 • Henry Pirel

  Het is de Palestijnen niet gelukt om vrede te sluiten met beter gezinde Amerikaanse administraties .President Carter heeft het vaak herhaald de Palestijnen konden al lang geleden vrede sluiten met Israël maar ze hebben het steeds laten liggen. Ashrawi mag in eigen boezem kijken. De Palestijnse Autoriteit heeft het niet zo erg begrepen met President Trump en hebben hem meer dan wenst beledigd en nu komen zagen is er wel over.

 • Janneke Alsberg

  De volledige annexatie van de Bezette gebieden , een oorlog met Iran, met als dessert, de bouw van een nieuw joodse tempel in de plaats van de Al Aqsa moskee wordt stilaan voorbereid. Alle nodige ingredienten voor de perfecte ''globale Storm"'.En Jared ging de wereld verbazen met een originele ''vrede te brengen''.. jajaja