VN: mogelijk oorlogsmisdaden door Israël en Palestijnen

Palestijnse kinderen spelen voor gebouwen die in de zomer van 2014 verwoest werden.
AFP Palestijnse kinderen spelen voor gebouwen die in de zomer van 2014 verwoest werden.
Tijdens de bloedige confrontatie vorig jaar in de Gazastrook zijn zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde mogelijk oorlogsmisdaden begaan. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties na uitgebreid internationaal onderzoek.

Het rapport dat vandaag is gepresenteerd, spreekt van "serieuze overtredingen van de internationale mensenrechten die mogelijk wijzen op oorlogsmisdaden".  Beide partijen worden daarbij aangesproken op hun schijnbaar "straffeloze" gedrag tijdens de kortdurende oorlog in de zomer van 2014. Ook wordt hen verweten dat overtreders van het internationaal recht niet voor het gerecht worden gebracht.

Bij Israëlische bombardementen en beschietingen op de Gazastrook in antwoord op aanvallen door Hamas, kwamen afgelopen zomer meer dan 2.100 voornamelijk Palestijnse burgers om het leven onder wie 540 kinderen. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 militairen en werden zes burgers door Palestijnse raketten gedood.

Kinderrechten

Begin deze maand kwam er ook al een VN-rapport over de oorlog uit. Toen werden beide kampen beschuldigd van ernstige schendingen van de kinderrechten. Het rapport was opgesteld door de speciale kinderrechtengezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Vooral Israël kreeg het er in de rapportage van langs. "De ongekende en onacceptabele impact op kinderen in 2014 geeft ernstige zorgen over in hoeverre Israël internationaal humanitair recht naleeft."