Veiligheidsraad stemt vandaag over Palestijnse resolutie

Archiefbeeld: VN-veiligheidsraad.
EPA Archiefbeeld: VN-veiligheidsraad.
De VN-Veiligheidsraad stemt vandaag over een Palestijnse resolutie over een vredesakkoord met Israël. De VS hebben al laten weten dat ze de tekst verwerpen. Dat hebben diplomatieke bronnen bij de VN gemeld.

"We hebben de beslist om de resolutie voor te leggen aan de Veiligheidsraad", zei Dina Kawar, diplomatiek ambassadeur van Jordanië bij de VN. De Veiligheidsraad vergadert om 23 uur Belgische tijd, 17 uur lokale tijd.

Het waren de Palestijnen die de tekst gisteren hadden bijgesteld en hem deze week nog ter stemming wilden voorleggen.

Maar de VS, nauw gelieerd met Israël en permanent lid van de raad, hebben al gezegd dat ze de tekst verwerpen. "We hebben ons standpunt over de resolutie niet gewijzigd en er zijn vele landen die de tekst verwerpen. Daarbij ook landen die de Palestijnen al lang steunen", aldus Jeffrey Rathke, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Deze resolutie is niet opportuun en ook niet constructief", voegde hij eraan toe.

Gisteren had Rathke gezegd dat de resolutie het vredesproces en de terugtrekking van de Israëli's uit de Westelijke Jordaanoever zou vertragen." Volgens Rathke is het risico groter dat de onderhandelingen door de resolutie gehinderd worden dan dat ze tot een succes van de vredesgesprekken zal leiden.

De amendementen van de resolutie voorzien dat Oost-Jeruzalem, bezet en geannexeerd gebied, de hoofdstad wordt van de Palestijnse staat, ze voorzien ook een regeling voor de Palestijnse gevangenen, het stoppen van de kolonisering door de Israëli's en het als illegaal bestempelen van de scheidingsmuur die de Israëli's hebben gebouwd. De tekst stelt een vredesakkoord in het vooruitzicht binnen de 12 maanden en het terugtrekken van de Israëlische troepen uit de Bezette Gebieden voor het einde van 2017.