Ga naar de mobiele website
^ Top

Unie Progressieve Joden: "Erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël is oorlogsverklaring"

Een vrouw kijkt naar de projectie van de Amerikaanse en Israëlische vlag op de muur van de Oude Stad in Jeruzalem.
EPA Een vrouw kijkt naar de projectie van de Amerikaanse en Israëlische vlag op de muur van de Oude Stad in Jeruzalem.
De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël versterkt "een totaal onevenwichtige situatie", betreurt de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB). "Dit is een oorlogsdaad die zeker en vast niet zal bijdragen tot een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict," zegt Henri Goldman van de UJPB.

"In 1947 was Jeruzalem geen deel van het opdelingsplan van Palestina", zegt Goldman. In dat plan vormden Jeruzalem en omliggende gemeenten een zone waarvoor een speciaal regime gold, en die bestuurd werd door de VN. Israël annexeerde de stad snel, maar "dat gebeurde buiten het internationaal recht om, de reden waarom de landen die Israël zelfs het meest van al steunen geen ambassade hebben in Jeruzalem."

"Israël is de enige staat die de beslissing van Donald Trump steunt. Soort zoekt soort. De regering-Netanyahu is de meest rechtse uit de geschiedenis van Israël, en dat is niet anders met Trump in de VS", zegt Goldman, hoofdredacteur van het Franstalige magzine Politique. "Trump verklaart hiermee de politiek van annexatie en kolonisatie van de Israëlische regering geldig."

De UPJB is geen lid van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB). 

Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • george patrick martou

  zeer vele joden zijn tegen het zionisme en dus tegen de kolonisatie !! het is slechts de ultra-rechtse israëlische regering die de boel verziekt ! trump is zich aan het moeien met wat gevaarlijk is, steekt het vuur aan de lont ! wordt verdergezet volgende episode trump beslist hoofdstad van België is Antwerpen ! hou je vast !

 • Joery Goubert

  Das toch ne echte vent e die trump. Die komt al zijn beloftes na. En het lukt hem wel aardig moet ik zeggen.

 • ALAIN CATRY

  kort en simpel uitgelegd ! maar waarschijnlijk met zware gevolgen .

 • Karel Jansens

  Simpel gezegd. Mooi dat dit zo gezegd is. Moesten meer mensen eerlijk zijn zoals dit en er zouden minder conflicten zijn

Meld een bug