Unie Progressieve Joden: "Erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël is oorlogsverklaring"

Een vrouw kijkt naar de projectie van de Amerikaanse en Israëlische vlag op de muur van de Oude Stad in Jeruzalem.
EPA Een vrouw kijkt naar de projectie van de Amerikaanse en Israëlische vlag op de muur van de Oude Stad in Jeruzalem.
De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël versterkt "een totaal onevenwichtige situatie", betreurt de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB). "Dit is een oorlogsdaad die zeker en vast niet zal bijdragen tot een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict," zegt Henri Goldman van de UJPB.

"In 1947 was Jeruzalem geen deel van het opdelingsplan van Palestina", zegt Goldman. In dat plan vormden Jeruzalem en omliggende gemeenten een zone waarvoor een speciaal regime gold, en die bestuurd werd door de VN. Israël annexeerde de stad snel, maar "dat gebeurde buiten het internationaal recht om, de reden waarom de landen die Israël zelfs het meest van al steunen geen ambassade hebben in Jeruzalem."

"Israël is de enige staat die de beslissing van Donald Trump steunt. Soort zoekt soort. De regering-Netanyahu is de meest rechtse uit de geschiedenis van Israël, en dat is niet anders met Trump in de VS", zegt Goldman, hoofdredacteur van het Franstalige magzine Politique. "Trump verklaart hiermee de politiek van annexatie en kolonisatie van de Israëlische regering geldig."

De UPJB is geen lid van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB). 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Scheepers

  Je He, U heeft gelijk. Maar even de lessen Nederlands van vroeger eens nakijken is toch een must. Kwestie van ernstig over te komen.

 • Klara De Smet

  Jeruzalem is een wereldstad waar iedereen zou moeten kunnen samenwonen, net zoals in Brussel en Antwerpen, hoeveel nationaliteiten en godsdiensten zijn er niet in ons klein landje?

 • Michel Jacobs

  Mensen naar mijn hart.Komt er ooit een goeie regeling, zal het van hen moeten komen. Netanyahu blijft alleen aan de macht door de conflicten te verergeren en steeds meer kiezers op die manier aan zich te binden.

 • Michel Jacobs

  Mensen naar mijn hart.Komt er ooit een goeie regeling, zal het van hen moeten komen. Netanyahu blijft alleen aan de macht door de conflicten te verergeren en steeds meer kiezers op die manier aan zich te binden.

 • jean henri

  zal waarschijnlijk niet gepubliceerd worden maar toch zeg ik het : een Joodse en US repliek van HItler tegen de Palstijen...schande aan Israel die nog steeds de vevolgingen aanhalen en practisch hetzelfde toepassen op de Palestijen : SCHANDE