Trump sluit Palestijnse diplomatieke missie in Washington

EPA
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bevestigd dat het Palestijnse kantoor in Washington van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dicht gaat.

"De beslissing komt er nadat de PLO geen stappen heeft ondernomen om rechtstreekse en zinvolle onderhandelingen op te starten met Israël", zegt Heather Nauert van het State Department. "Integendeel, de leiders van de PLO hebben een vredesvoorstel van de VS veroordeeld dat ze niet eens gezien hebben en ze willen niet praten met de VS".

De Amerikaanse beslissing is de laatste in een reeks maatregelen die de regering van president Donald Trump heeft genomen tegen de Palestijnse leiding. Die bevroor de relaties met de VS sinds de omstreden verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in mei.  Washington erkende zo  - tot grote woede van de Palestijnen en de Arabische wereld - Jeruzalem als Israëlische hoofdstad.

De internationale gemeenschap beschouwt de PLO van de Palestijnse president Mahmoed Abbas als de organisatie die het Palestijnse volk vertegenwoordigt. De PLO overkoepelt de Palestijnse Autoriteit. Die bevestigde het nieuws en reageert woedend. "De Verenigde Staten zijn bereid het internationale systeem af te breken om Israëlische misdaden en aanvallen op Palestijnen te beschermen", zei de prominente Palestijnse diplomaat Saeb Erekat.

De strafmaatregelen worden later vandaag verder aangekondigd in een toespraak van John Bolton, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur.  De VS sluiten de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Washington uit bezorgdheid over een onderzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag (het ICC, International Criminal Court) naar misdaden tegen de Palestijnen waaraan Israël zich mogelijk schuldig heeft gemaakt.  De VS erkennen het Internationaal Strafhof niet.

EPA
Trumps dochter Ivanka opende op 14 mei de omstreden Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.
EPA Trumps dochter Ivanka opende op 14 mei de omstreden Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Israel en de USA zijn schurkenstaten! Die willen geen vrede maar enkel oorlog. Waarom krijgen die nog steeds geen boycot en Rusland wel?

 • danny braun

  De PLO is bang dat er een eerlijke deal komt vanuit het witte huis. dus ze willen zelfs niet weten wat erin zit! Ze geven geen vrede, zelfs de minste kans. De Palestijnen zijn gevangen van hun corrupte regering. Trump sluit met recht dat kantoor in Washington.

 • Christophe Vandepoel

  Zolang Israël bestaat; zal er voor de moslim arabier geen sprake zijn van vrede. En moest Israël er morgen niet meer zijn zou er nog geen vrede komen. Hun tweestrijd weet je wel.

 • Jan Harmsen

  Israël moord Palestijnen op grote schaal uit en de USA helpt met veel plezier. Wel boycotten we Rusland maar de USA en Israël mogen gewoon doorgaan met het vermoorden van burgers. Hoe kan dit????

 • Tony Vandermaelen

  Praten met terroristen is geen optie. Zeer goede beslissing van Trump.