Trump: Netanyahu moet zich "inhouden" in kolonisatiepolitiek

Amerikaanse president neemt afstand van tweestatenoplossing

EPA
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gemaand diens kolonisatiepolitiek wat te temperen. Netanyahu werd ontvangen in het Witte Huis. Tegelijkertijd leek Trump afstand te nemen van de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, al bleef hij bijzonder vaag.

De Israëlische leider had een ronduit slechte relatie met Trumps Democratische voorganger Barack Obama en verwacht dat Washington onder Trump zich weer als vanouds helemaal achter Israëls beleid schaart. Maar Trump leek voorzichtiger dan Netanyahu mogelijk had gewenst. Trump zei bijvoorbeeld dat hij "graag de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou verhuizen en dat behoedzaam overweegt".

De Republikein Trump zei verder dat "het een goed idee zou zijn als Netanyahu zich bij de nederzettingenpolitiek wat inhoudt". Ook zei de Amerikaanse leider dat er voor het treffen van een vredesregeling tussen Israëli's een Palestijnen, meer landen kunnen worden uitgenodigd. De VS willen volgens Trump meewerken aan "een fantastische vrede" tussen de partijen, maar de Israëli's en Palestijnen moeten het uiteindelijk zelf willen regelen. Concrete beloftes deed Trump dan ook niet.

Trump leek wel afstand te nemen van het officiële Amerikaanse standpunt, dat een tweetstatenoplossing nastreeft, met een leefbare Israëlische staat naast een volwaardig Palestina. Trump bleef bijzonder vaag toen een vraag in die zin werd gesteld. Hij kan zich naar eigen zeggen akkoord gaan met elke oplossing die de Israëli's en Palestijnen samen vinden. "Ik vind de oplossing goed die beide partijen ook goed vinden. Ik kan met beide leven."
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Trump wil de president zijn die vrede brengt in het Midden Oosten, vanmorgen nog op radio 1 gehoord, dan begrijp ik echt niet waarom iedereen hem zo tegen werkt??? De elite en de 'liberals' willen blijkbaar alles behalve vrede?

 • Anonymous

  Nee dit wil ik wel zien de grootste terroristische is Israël en Isis

 • Anonymous

  Die "terughoudendheid" is enkel vermeld en bedoeld door Trump voor intern gebruik in de vs

 • Anonymous

  Een 'tweestaten oplossing' is de enige indien het land moet gedeeld worden door israëli's en palestijnen.

 • ghreu foorever

  Eindellijk gebruikt hem zijn verstand!!!!