Trump dreigt financiële steun aan Palestijnen in te trekken

President Donald Trump.
REUTERS President Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gedreigd om de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël wil Trump geen 'honderden miljoenen' betalen aan de Palestijnen. In Palestijnse kringen luidt het intussen dat er niet zal worden toegegeven aan de "chantage" van Trump.

Gisteren kondigden de Verenigde Staten al aan om ruim 211 miljoen euro aan hulp aan Pakistan in te trekken, omdat het land volgens Washington niet meewerkt aan de strijd tegen terrorisme. "We zijn zo gek geweest om 33 miljard dollar te geven in de laatste 15 jaar, terwijl ze ons er leugens voor teruggeven, en terroristen een veilig onderkomen bieden.''

"Maar Pakistan is niet het enige land waar we miljarden dollars aan spenderen en niets voor terug krijgen'', zo vervolgde hij zijn tirade op Twitter. "We geven jaarlijks honderden miljoenen aan de Palestijnen maar krijgen daar geen enkele waardering of respect voor terug", tweette de president. "
Ze willen niet eens meer onderhandelen over een vredesverdrag met Israël dat er al lang had moeten zijn."

Trump en de Verenigde Staten riepen bij de internationale gemeenschap en met name de Palestijnen veel weerstand op door Jeruzalem uit te roepen als hoofdstad van Israël. De Palestijnen zien met name Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.  Waarnemers uitten hun bezorgdheid over de gevolgen voor het vredesproces. Maar op Twitter formuleert Trump het nu zo: "We hebben Jeruzalem, het moeilijkste deel van de onderhandelingen, van tafel gehaald. Israël had daardoor een hogere prijs moeten betalen. Maar nu de Palestijnen niet langer over vrede willen praten, waarom zouden we hen nog deze gigantische steun in de toekomst geven? "

Hanan Ashrawi, lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), heeft in een reactie al laten weten dat ze niet wil toegeven aan Trumps "chantage". "Nu waagt hij het om de Palestijnen de schuld te geven van de gevolgen van zijn eigen onverantwoorde daden", zo staat in een mededeling van de Palestijnse politica. Ashrawi verwijst daarmee eveneens in naar Trumps beslissing over Jeruzalem.

De Arabische Liga, een in 1945 opgerichte samenwerking van 22 Arabische landen , riep de VS vorige maand op het presidentiële besluit over Jeruzalem terug te draaien. De Liga noemde Trumps besluit "een schending van het internationale recht". 

De Verenigde Naties schaarden zich vervolgens via een resolutie achter de Liga. De resolutie is overigens niet bindend, dus of Trump zich daaraan zal houden is zeer de vraag.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean petermans

  één financiële peulschil bedoelt hij,, vgl 35 miljoen dollar, toveren voor Israël jaarlijks tussen de 7 en tien MILJARD dollar zo weet je ook waarom in de VS er niemand president kan worden zonderde steun van de joodse lobby in de VS

 • Marc Haaren

  Diane B., 't is wel net andersom, bij elke vredesakkoordonderhandeling zijn het de Palestijnen die goede overeenkomsten verworpen. Dit is zo al 5keer geweest. Ze willen maar één ding, de vernietiging van Israël. Als de Palestijnen vrede willen, hebben ze het morgen, als Isreals in t nieuws komt, is het om een reactie op de Palestijnen, anders doen die niets.

 • Marc Haaren

  Zou beste zijn, dat geld wordt enkel misbruikt, en ze lachen zich daar kapot met die stomme westerlingen die geld geven voor hun verzet.

 • Manu Claes

  Die man stijgt dagelijks in mijn achting. Misschien nu ook nog de 650 miljoen recupereren op de Zwitserse rekening van Arafats weduwe. De zwakke Europese leiders zullen wel bijpassen en de centen voor de Palestijnse wapens uit onze zakken kloppen.

 • Diane Bernaerts

  Die vent heeft toch echt wel zijn eigen alternatieve waarheid: de hele wereld weet dat het Israël is dat niet geïnteresseerd is in vrede en dat het Israël is dat alle VN-resoluties aan zijn laars lapt. Voer resolutie 242 uit en er is vrede!