Russell tribunaal over Palestina wil dat Internationaal Strafhof tussenkomt

Roger Waters (Pink Floyd) en Dennis Banks, mede-oprichter van de American Indian Movement, tijdens de persconferentie in Brussel.
EPA Roger Waters (Pink Floyd) en Dennis Banks, mede-oprichter van de American Indian Movement, tijdens de persconferentie in Brussel.
Het Russell Tribunaal over Palestina (RToP) wil dat het Internationaal Strafhof de misdaden begaan door Israël onderzoekt. Dat blijkt uit de conclusies van het Tribunaal in Brussel. Eén van de initiatiefnemers van het RToP was de Franse diplomaat Stéphane Hessel, die vorige maand op 95-jarige leeftijd is overleden.

Het Russell Tribunaal over Palestina werd in 2009 opgericht, naar het voorbeeld van het beroemde Russell Tribunaal over Vietnam.

Publieke opinie
De bedoeling is vooral om de publieke opinie bewust te maken van het lot van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden. De afgelopen jaren werden meer dan 150 experts en getuigen gehoord. Dit weekend vond de slotzitting plaats in Brussel.

Roger Waters
De jury van het RToP, met onder meer Roger Waters van Pink Floyd en mensenrechtenactiviste Angela Davis, vergelijkt de situatie van de Palestijnen met die van de zwarten onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De rechten van de Palestijnen worden volgens de jury door iedereen miskend, door Israël maar ook door de VS, de Europese Unie en andere internationale instanties.

Israël voor de rechter
De jury kwam vandaag met 26 aanbevelingen. De belangrijkste is een onderzoek door het Internationaal Strafhof. Doordat Palestina recent het statuut van waarnemerstaat bij de Verenigde Naties kreeg, kan dat land Israël voor de rechter dagen, meent de jury.

Apartheid
Ze pleit ook voor het heractiveren van het speciale VN-comité over Apartheid, dat ditmaal de situatie bij de Palestijnen moet onderzoeken. De civiele maatschappij kan dan weer actie ondernemen door bijvoorbeeld sancties te eisen, zoals een boycot van investeringen in Israël. Producten uit de nederzettingen zouden niet langer mogen geïmporteerd worden en alle Palestijnse politieke gevangenen zouden door Israël moeten worden vrijgelaten.