Ruim 50 ultra-orthodoxen opgepakt in Israël bij actie tegen dienstplicht

EPA
De Israëlische politie heeft meer dan 50 ultra-orthodoxe Joden opgepakt die betoogden tegen een wet die hun verplicht de militaire dienst te doorlopen.

Sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 worden de mannen die aan een jesjiva, een speciale Talmoedschool, studeren, vrijgesteld van militaire dienst. Van hun 18e tot hun 26e bestuderen zij voltijds, zonder te werken, de Talmoed, Een nieuwe wet schroeft die uitzonderingsregel echter terug. Voortaan moeten deze studenten zich aanmelden bij het rekruteringsbureau van het leger. Doen ze dat niet, dan worden ze beschouwd als deserteurs en kunnen ze opgesloten worden.

In de zuidelijke stad Ashdod zijn vandaag meer dan 40 betogers opgepakt, en ook in Tel Aviv en Jeruzalem zijn er betogers opgepakt. Met de betogingen wilden ze protesteren tegen het feit dat de afgelopen weken verschillende ultra-orthodoxen zijn opgepakt, aldus politiewoordvoerder Luba Samri. Volgens haar hebben ze illegaal betoogd en de wegen afgezet. Bij rellen raakte ook een politieagent lichtgewond.

In maart vorig jaar stemde het Israëlisch parlement de controversiële wet. De legerdienst in Israël duurt drie jaar voor mannen en twee jaar voor vrouwen. De komende drie jaar moet die wet geleidelijk in werking treden.