Reynders: "Vraag is wanneer en onder welke voorwaarden"

Federale regering bereidt de erkenning van Palestina als staat voor

Didier Reynders (MR).
BELGA Didier Reynders (MR).
De federale regering is voorstander van de erkenning van Palestina als staat in kader van een tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijns conflict te beslechten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag gezegd. "De vraag is wel wanneer en onder welke modaliteiten", merkte hij daarbij op.

De federale meerderheid met N-VA, MR, CD&V en Open Vld werkt aan een resolutie die de regering oproept om Palestina als staat te erkennen. Zo raakte vandaag bekend. Aan de tekst wordt nog volop gesleuteld door de verschillende kabinetten, alvorens die naar het parlement kan voor goedkeuring.

Juiste moment

Binnen de meerderheid valt echter te horen dat groen licht in de Kamer niet betekent dat de regering Palestina ook meteen zal erkennen. "Doel is te tonen dat er geen discussie bestaat over het principe, België blijft voorstander van een erkenning", aldus een betrokkene. "Maar je kan dat maar één keer doen." Het is dus misschien beter om te wachten op het juiste moment in de vredesonderhandelingen, zo luidt de argumentatie.

Reynders hield zich vandaag wat meer op de vlakte, maar lijkt eveneens op die lijn te zitten. "België is sinds lange tijd voorstander van de erkenning van de Palestijnse staat", zei hij in de marge van een ministerieel treffen van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. "We zijn voor een tweestatenoplossing. Wat we nu doen, is binnen de meerderheid het debat voorbereiden dat plaats zal vinden in het parlement om te bevestigen dat de vraag in feite is wanneer en onder welke voorwaarden."

We zijn voor een tweestatenoplossing. De vraag moet in feite enkel zijn: 'Wanneer en onder welke voorwaarden?'

Didier Reynders, Minister van Buitenlandse Zaken

Europa

Tot slot onderstreepte Reynders het belang van Europese coördinatie. Zweden heeft Palestina op 30 oktober als eerste EU-land erkend, terwijl ook andere lidstaten plannen in die zin hebben. Voormalige oostbloklanden erkenden Palestina voor ze lid werden van de Europese Unie.