Palestina vraagt aansluiting bij Internationaal Strafhof in Den Haag

De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
AP De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het verdrag van Rome getekend en zo de aansluiting bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gevraagd.  Abbas tekende ook een twintigtal andere internationale verdragen nadat gisteren een Palestijnse resolutie bij de VN over de Israëlische bezetting werd verworpen.

De ondertekening van het Statuut van Rome, dat ten grondslag ligt van het ICC, laat de Palestijnen toe Israëlische verantwoordelijken te vervolgen voor de "oorlogsmisdaden" op hun grondgebied waarvan zij hen beschuldigen, onder meer op de Gazastrook. Dat Palestijnse gebied is getekend door drie oorlogen in zes jaar tijd.

Twintigtal andere internationale conventies

De Palestijnse verantwoordelijken zeiden eerder op de dag al dat Abbas vandaag dat statuut zal tekenen, net als een twintigtal andere internationale conventies, enkele uren voor het begin van een vergadering van de Palestijnse leiding om 18.30 uur lokale tijd (17.30 uur Belgische tijd) in Ramallah, de zetel van de Palestijnse autoriteit op de bezette Westelijke Jordaanoever. De conventies hebben allemaal betrekking op "oorlogsmisdaden" en "misdaden tegen de menselijkheid".

De ondertekening van de tekst was live te volgen op de televisie. Abbas gaf ook een toespraak, die op televisie te volgen was. "Het voornaamste onderwerp van de vergadering van de leiding zal de aansluiting bij verschillende internationale organisaties zijn, zoals het Internationaal Strafhof", zei hoofdbemiddelaar Saëb Erakat.

De stap van Abbas volgt op een vergeefse poging gisteren om via een stemming in de VN-Veiligheidsraad te laten vastleggen dat Israël in 2017 de bezette Palestijnse gebieden moet hebben verlaten. De Palestijnse Autoriteit deed in 2009 al een poging het ICC een onderzoek te laten openen naar vermeende Israëlische oorlogsmisdaden. Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo wees dat verzoek af omdat toen niet duidelijk was of Palestina een staat was. Alleen staten kunnen toetreden tot het ICC. De Algemene Vergadering van de VN heeft die kwestie in 2012 opgehelderd door Palestina als staat te erkennen.

Israël dreigt met tegenmaatregelen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in respons op de Palestijnse ondertekening van het verdrag van Rome tegenmaatregelen aangekondigd. Netanyahu zal naar eigen zeggen niet aarzelen om Israëlische soldaten te beschermen tegen elke mogelijke vervolging. Hij wees er ook op dat het Internationale Strafhof nu ook Palestijnen kan vervolgen, zoals "de islamisten van Hamas, een terroristische organisatie die, net zoals IS, oorlogsmisdaden pleegt".

Premier Benjamin Netanyahu.
REUTERS Premier Benjamin Netanyahu.