Palestijnse president hekelt Amerikaans vredesplan op VN-Veiligheidsraad: “Wie van jullie zou zo'n staat accepteren?”

De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
AFP De Palestijnse president Mahmoud Abbas.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vandaag voor de VN-Veiligheidsraad in New York zwaar uitgehaald naar het Israëlisch-Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten. Volgens de president kan het plan niet voor "vrede en veiligheid" zorgen, onder meer omdat Oost-Jeruzalem geen deel zou uitmaken van Palestina.

Het plan zou van Palestina een gefragmenteerde staat maken, zegt Abbas. Ook hekelt hij dat de Palestijnen niet betrokken zijn geweest bij het opstellen ervan. “Wie van jullie zou zo'n staat accepteren?", vroeg hij aan de vertegenwoordigers van de 15 leden van de Veiligheidsraad, en vergeleek daarbij het plan met gatenkaas. Toch denkt de president dat vrede met Israël wel mogelijk is. "Ik ben gekomen om een rechtvaardige relatie op te bouwen", aldus de Palestijnse president.

Trumps voorstel voor het Midden-Oosten pleit voor een tweestatenoplossing en stelt een Palestijnse staat voor met als hoofdstad Abou Dis, een voorstad van Jeruzalem. De Palestijnen willen echter van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad maken. Het Amerikaanse plan wil ook de Israëlische kolonies annexeren en de Westelijke Jordaanoever die al sinds 1967 in Palestijnse handen is. De Palestijnse staat moet volgens dit plan ook gedemilitariseerd worden. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pascal devillé

    Als Palestijn zou ik die regeling aanvaarden.Om terug een normaal leven te kunnen leiden.Is belangrijker dan symbolen.

  • pascal devillé

    Jullie zouden zo een staat moeten accepteren of het wordt nog slechter.