Palestijnse delegatie krijgt geen Amerikaans visa om VN-vergadering bij te wonen

Palestijns VN-gezant Riyad Mansour. "Het Amerikaanse consulaat heeft geweigerd om hen visa te geven en natuurlijk heeft de bezettingsmacht Israël de zaken bemoeilijkt", zegt Mansour. De ambassadeur gaat een klacht indienen bij de VN. De organisatie en de Verenigde Staten wensten niet te reageren.
ap Palestijns VN-gezant Riyad Mansour. "Het Amerikaanse consulaat heeft geweigerd om hen visa te geven en natuurlijk heeft de bezettingsmacht Israël de zaken bemoeilijkt", zegt Mansour. De ambassadeur gaat een klacht indienen bij de VN. De organisatie en de Verenigde Staten wensten niet te reageren.
Een zeskoppige Palestijnse delegatie die deze week een meerdaagse vergadering wil bijwonen bij de Verenigde Naties, heeft geen visa gekregen van de Amerikaanse autoriteiten. Dat zegt de Palestijnse ambassadeur bij de VN, Riyad Mansour. Volgens hem gebeurde dat onder druk van Israël.

De afgelopen dagen vond bij de VN in New York een vergadering plaats over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030. Ook Palestina, dat geen volwaardig lid is van de internationale organisatie maar wel als "waarnemende staat" erkend is, was daar op uitgenodigd. Maar de delegatie raakte uiteindelijk het land niet binnen.

"Het Amerikaanse consulaat heeft geweigerd om hen visa te geven en natuurlijk heeft de bezettingsmacht Israël de zaken bemoeilijkt", zegt Mansour. De ambassadeur gaat een klacht indienen bij de VN. De organisatie en de Verenigde Staten wensten niet te reageren.

Verzuurde relaties

De relaties tussen de Palestijnen en de VS zijn verzuurd sinds Amerikaans president Donald Trump in december 2017 aankondigde dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verhuizen. Sindsdien willen de Palestijnen niet langer dat de VS als bemiddelaar optreden voor een tweestatenoplossing.

De beslissing is omstreden omdat zowel de Israeli's als de Palestijnen aanspraak maken op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  En waarom geen visum? Je kan die delegatie er toch echt niet van verdenken dat ze terroristische plannen hebben! Zoals Trump het slaafje van Poetin is, is hij evenzeer, of nog meer, het slaafje van Nethanyahu. En @Victor: opkomen tegen een bezetter en tegen miljoenen bodemvreemde immigranten die je land inpikken, is géén "oorlog ontketenen", dat is zelfverdediging! Zoals wij hier deden tegen de Duitse bezetter.

 • Victor Munster

  De Palestijnen moeten leren dat er altijd teritoriale konsekwenties volgen als je een oorlog ontketent en die dan vervolgens verliest. Duitsland en Japan hebben dat ook moeten slikken.

 • Guy Bevers

  Als dat geen kant kiezen is !

 • Sam El riff

  Zolang Palestina bezet blijft ..zal er geen vrede zijn

 • Jan Ooms

  Het ideale moment om het hoofdkwartier van de VN te verhuizen, naar een meer open en democratisch land.